‘Hulp zonder schotten’ nu officieel

Algemeen
Wethouder Niels Bonenkamp onderstreepte de inbreng van Jaap Dral. Een van de zalen wordt naar hem vernoemd.
Wethouder Niels Bonenkamp onderstreepte de inbreng van Jaap Dral. Een van de zalen wordt naar hem vernoemd. (Foto: Corina van de Geer)

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN -  Het Sociaal Plein, gevestigd in het gemeentehuis, is gisteren officieel geopend. Voor zover nog nodig konden de inwoners hun licht opsteken bij alle partners. Speciaal tintje vormde de onthulling van de Jaap Dral Zaal. Daarmee werd de waardering voor de man die de basis voor het servicepunt heeft gelegd dik onderstreept.

Jaap Dral zag het twintig jaar geleden al helemaal voor zich: er moest in Oostzaan een goed bereikbaar servicepunt komen voor sociale hulpvragen. ‘Hulp zonder schotten’, noemde hij het. Er is meteen werk van gemaakt. In oktober 2003 werd het Servicepunt WVZ opgericht en dat is nu, mede door zijn inzet, uitgegroeid tot het Sociaal Plein, waar men bij diverse instanties gemakkelijk kan aanschuiven. 

Wethouder Niels Bonenkamp verrichtte de officiële opening en haalde de inbreng van Jaap Dral aan. Daarna kondigde hij aan dat de trainingszaal voortaan de naam van Jaap Dral zou dragen. Symbolisch overhandigde de wethouder hem de bevestiging daarvan en het naambordje.

De bezoekers konden daarna een rondje maken langs de diverse instanties: het Sociaal Team, Wmo en Werk en Inkomen, Centrum Jong, Jeugdteam, Sportservice, WelzijnWonenPlus, De SMD en MEE Amstel en Zaan. Ook medewerksters van de Bieb vertelden wat ze kunnen betekenen, en dat is meer dan alleen boeken uitlenen. Pim Beudeker bemande een stand van de Stichting Oudheidkamer Oostzaan. Met zichtbare tevredenheid meldde hij dat zijn oproep in het Kompas om nieuwe redactieleden te werven voor De Jol tot vier aanmeldingen heeft geleid. Jong Oostzaan, dat stevig aan de weg timmert om jeugdige Oostzaners aan zich te binden, presenteerde zich en Rob Wit gaf informatie over de succesvolle wandelingen in Het Twiske, al dan niet met een rollator. 

Het initiatief om deze wandelingen te organiseren is niet voor niets geweest, getuige de goed bezette groepen die zich maar blijven uitbreiden. Net als het initiatief van Jaap Dral om ‘Hulp zonder schotten’ op poten te zetten. Het resultaat daarvan openbaarde zich gisteren in volle glorie. 

Bij de Bieb is meer te beleven dan alleen boeken lenen.
Sociale hulpvragen? Oostzaan heeft nu officieel een laagdrempelig servicepunt.
De stand van de Stichting Oudheidkamer Oostzaan trok automatisch de aandacht.
De wandelingen in Het Twiske, met of zonder rollator, zijn een groot succes. Marja Salm, Inge Timmer en Rob Wit gaven er alle informatie over.