Roep ‘poffertjes’ en ‘bingo’ en alle handen gaan omhoog

Algemeen
Bingo Joop opent met een medley.
Bingo Joop opent met een medley. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt 

TUINDORP OOSTZAAN – Vijfendertig bewoners van Het Twiskehuis en een aantal begeleiders waren afgelopen zaterdag te gast bij NoordOogst-restaurant POF. Daar werden ze getrakteerd op koffie met gebak, poffertjes en een bingo. Eigenaar Jasper Helmer liep vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid al met plannen rond om iets voor de buurtbewoners te betekenen en Burendag vormde hiervoor de ideale gelegenheid.

Tegen elfuur komen de gasten aan. Degenen die op een rolstoel zijn aangewezen worden vooruitgeduwd, de anderen zitten comfortabel in een treintje, de rollators opgestapeld in een van de compartimenten. De stemming zit er al goed in. “We zijn er bijna, maar nog niet helemaal!”, zet een van de dames in. Het is nog wel even een dingetje om de bewoners via het oplopende, lange pad naar binnen te helpen, maar als iedereen eenmaal aan tafel zit kan het feest beginnen. 

Bingo Joop

Koffie en lellen gebak worden geserveerd. En intussen loopt een opvallend manspersoon glinsterend rond: blonde coupe, blauw colbert, gouden kettingen, rode broek en kekke puntschoenen. Het vermoeden dat hij een prominente rol op deze Burendag gaat vervullen is juist: het is Bingo Joop, theatermaker en volkszanger en hij leidt het prijzenspel straks in goede banen. Prijzen die overigens door diverse ondernemers die op NoordOogst actief zijn, zijn geschonken. Het pakket dat op een van de tafels is uitgestald bevat onder meer een kistje peren, een fles advocaat plus slagroom, rode en witte wijn, een ontbijtkoek, gerookte makreel en homemade jam. 

Amsterdamse medley

Als rechtgeaarde volkszanger en entertainer opent Bingo Joop met een onversneden Amsterdamse medley als opwarmer. “Zing maar mee met wat u ken verstaan”, roept hij en hij zet achtereenvolgens ‘Tulpen uit Amsterdam’, ‘O Johnny’ en ‘Een pikketanussie gaat er altijd in’ in. Meer aansporing hebben de gasten niet nodig. Het zijn liedjes die in het geheugen staan gebeiteld en er wordt enthousiast meegezongen. Een enkeling deint er zachtjes bij. 

Maar dan gaat toch echt de bingo van start. Bingo Joop deelt vooraf nog wel even een waarschuwing uit: “Een valse bingo is zingen, hè?”  

Groot bord

Bingo Joop houdt de vaart er flink in. Gelukkig is mede-eigenaar Floor zo vriendelijk om de nummers steeds groot op een bord te schrijven en op te houden. “Hoor ik al ‘bingo?’” daagt hij zijn gehoor uit. Maar het blijft stil. Totdat het bij ‘G53’ dan eindelijk raak is. Tenminste, daar lijkt het op. Een minutieuze controle wijst uit dat er slechts één rijtje is gevuld. De dame in kwestie komt er genadig vanaf: ze hoeft geen liedje te zingen.  

De ochtend nadert nu toch echt zijn ontknoping. “Het kan nu elk moment gebeuren”, roept Bingo Joop. “Zoveel ballen zijn er niet meer.” 

En bij ‘N39’ is het dan echt prijs. Een onvervalste Bingo. De keuze valt op de wijn. Intussen gaan de poffertjes rond. 

Tevreden glimlach

Tineke Swagerman, activiteitencoördinator van Evean, ziet het allemaal met een tevreden glimlach aan. “Jasper wilde met POF iets betekenen voor de buurt en heeft onze bewoners uitgenodigd. De mensen reageerden meteen enthousiast. Als je zegt ‘poffertjes’ en ‘bingo’ gaan alle handen omhoog.” 

Ook initiatiefnemer Jasper Helmer is tevreden. Even dreigt er wat verwarring te ontstaan als blijkt dat het koor dat zou opdraven niet is uitgenodigd, maar het betekent allerminst dat de ochtend nu op een misser uitdraait. Rasartiest Bingo Joop is er immers nog; die vult zo’n gat moeiteloos in. Bovendien verstaat Jasper de kunst van het omdenken. “Geen probleem. Een reden te meer om dit nog een keer te doen.” 

De bewoners hebben er zin in.
Het feest kan beginnen.