Oostzaans aandeel in Tour for Live

Algemeen
Ariejan de Graaf (links) en Jan de Dood.
Ariejan de Graaf (links) en Jan de Dood. (Foto: Rob Wit)

door Rob Wit

OOSTZAAN - De Oostzaners Jan de Dood en Ariejan de Graaf kijken terug op dertien fantastische dagen die zij in september als vrachtwagenchauffeurs mochten beleven om de Tour for Live logistiek in goede banen te begeleiden. De organisatie is in handen van The Event Foundation die de netto-opbrengst, bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker, aan het Daniel den Hoed Fonds van het Erasmus MC Foundation schenkt. Andere evenementen die worden gefaciliteerd zijn de Giro di Kika, Run for Kika en Ride New York.

Jaarlijks krijgen 100.000 mensen de diagnose kanker. En ieder jaar sterven 43.000 aan deze ziekte. Het Daniel den Hoed Fonds gaat de strijd tegen aan door de financiering van wetenschappelijk kankeronderzoek. Jan de Dood en Ariejan de Graaf kijken vol trots terug na dertien dagen van hard van werken van ‘s morgens vroeg tot in de avond op de editie 2021, die na een jaar van coronapauze weer door mocht gaan.

Beide chauffeurs zijn al negen jaar betrokken bij de organisatie van dit evenement. Ze hebben bijna vijftig jaar voor Transportbedrijf Veldhuizen in Zaandam gereden en zien hun ervaring als vrachtchauffeur als belangrijke bijdrage aan dit evenement. Ariejan: “Het is toch ieder jaar weer bijzonder om ons op onze manier in te zetten voor dit kankeronderzoek. Ik heb helaas mijn vrouw verloren aan deze vreselijke ziekte.”

Jan de Dood roemt de perfectie organisatie met alles eromheen. “Elke keer geeft het een enorm goed gevoel. Het chauffeursteam van de vijf vrachtwagens en enkele kleine busjes is eigenlijk een verkleinde Tour de France. De groep heeft een enorme samenhorigheidsgevoel met ontzettend leuke chauffeurs die elkaar waar het kan ondersteunen. Met iedere editie komen nieuwe chauffeurs die naadloos een taak oppakken.”

Jan en Ariejan vertrokken drie dagen voor de start van de eerste etappe vanaf het Italiaanse Bardonecchia om daar een compleet tentenkamp met keukens, vrieskasten en douchecabines op te bouwen. Zondag 29 augustus gingen 320 renners met 200 vrijwilligers/begeleiders van start voor een fietstocht van 1300 kilometer vanaf Bardonecchia terug naar huis over een spectaculaire route via het Franse land met beklimmingen over bekende cols uit de Tour de France. 

Ariejan: “De route was elke dag fascinerend, vooral door de Franse Alpen, Jura en de Vogezen. Maar de route ging ook door idyllische Franse dorpjes en glooiende landschappen. Na dertien dagen toeren met vijf grote vrachtwagens door Frankrijk werd de finish bereikt bij het Holland Casino op de Cauberg in Valkenburg.”

Beide Oostzaners zijn zeer tevreden na de tocht. Gelukkig was het weer perfect. En de teller staat op meer dan € 1.163.000,00. “Een mooi resultaat. Daar doen we het voor.”

Diverse vrachtwagens worden ingezet om spullen te vervoeren.