De drie miljoen voetstappen van Nhung Dam

Algemeen
Afbeelding
((Foto: Pim Beudeker))

OOSTZAAN – Zaterdagavond, theater De KunstGreep. Nhung Dam vertelt hoe zij, toen Nederland in de ban van corona kwam, ging lopen. Eerst in de Indische buurt in Amsterdam, waar zij woont. Daarna dat uit te breiden naar Waterland met als oriëntatiepunten onder meer de torens van Broek in Waterland en Zunderdorp. Elke dag zo’n 20 kilometer. Na zestien dagen heeft ze 239 km afgelegd, na drie maanden 1623 kilometer, de afstand van Amsterdam naar Rome.

Lopen is niet alleen lichamelijk goed, het brengt je ook op andere ideeën. En dat is zeker goed als je vastloopt in je eigen gedachtegoed.

De persoon, die Nhung neerzet op het toneel, komt door het lopen op herinneringen, patronen en gebeurtenissen die een relatie met elkaar hebben. Zo komt het verhaal van haar vroegere vriend, die haar wijst op haar tekortkomingen, die zij zelf eerst ontkent, om ze daarna toch toe te geven.

Het begint allemaal met de rugzak. Ze laat zien en geeft uitleg over wat er in zit en waarom. En gaandeweg komen er meer herinneringen boven. Die bevatten allemaal emoties. Het gaat over boosheid, liefde, schaamte. En ook zelfkritiek, de ontkenning en toch durven toegeven. En dan die mooie wisseling tussen de fictie en werkelijkheid. Het staan op de Etna op Sicilië en van daaruit de toren van Zunderdorp waarnemen.

Een verhaal met een boodschap. Is hoogtevrees niet het te weinig vertrouwen hebben in jezelf? En ook haar vriend, die haar halverwege de voetreis verlaat. Verdriet en eenzaamheid raakt ze door het lopen kwijt en maken plaats voor zelfvertrouwen. Dat leidt er toe dat als je jouw bagage goed verdeelt, je veel meer aan kan dan dat je in eerste instantie denkt. En overtollige ballast gooit ze in de krater van de Etna.

Een indrukwekkend toneelstuk met observaties die we allemaal kennen en een taal, die van poëtisch naar schaamteloos gaan. En waarbij zij op heel onverwachte manier ook van kleding wisselt.

Met dit stuk komt Nhung Dam nog een keer terug in onze omgeving en wel op 27 januari 2022 in het Zaantheater.

Afbeelding