Hartfalen: veel mensen weten niet dat ze het hebben

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Hartstichting)

REGIO - De Hartstichting schat in dat er in Nederland zo’n 255.000 mensen zijn met hartfalen die dit zelf niet weten. Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed rondpompt. Het komt veel voor, vooral bij mensen boven de 60 jaar. Doordat hartfalen klachten geeft die veel voorkomen, wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Terwijl op tijd behandelen juist heel belangrijk is. Dan is de kans groot dat mensen zich snel weer fitter voelen en het hart niet verder achteruit gaat.

Klachten vaak niet serieus genomen

Hartfalen geeft klachten als kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden. Mensen zijn sneller moe dan voorheen en hun conditie gaat langzaam achteruit. Als ze vocht vasthouden, hebben ze bijvoorbeeld last van gezwollen enkels en voeten. 

Veel mensen die deze klachten ervaren, denken dat de klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, ouderdom of een aandoening die ze al hebben. Daarom bespreken ze deze klachten niet met hun huisarts. Mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, last hebben van hoge bloeddruk, boezemfibrilleren, een hartklepaandoening, COPD of diabetes hebben een grotere kans op het krijgen van hartfalen. 

Een simpele test: check je klachten
Met een simpele test van de Hartstichting kom je erachter of je klachten hebt die op hartfalen kunnen duiden. Dan weet je of het verstandig is een afspraak met je huisarts te maken. 

Klik hier voor de test.