Gemeente Oostzaan neemt prijs Energy Award in ontvangst

Algemeen
Wethouder Dral nam de prijs in ontvangst.
Wethouder Dral nam de prijs in ontvangst. (Foto: gemeente Oostzaan/Kick Smeets)

OOSTZAAN - In 2019 heeft de gemeente Oostzaan de landelijke Energy Award gewonnen. Wethouder Rosemarijn Dral ontving afgelopen woensdag de bijbehorende prijs uit handen van Esther Pijs, directeur van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK): een windturbine voor het opladen van elektrische fietsen.  

De gemeente won de award omdat zij het meest succesvol had gestuurd op energiebesparing bij bedrijven. Die energiebesparing is nodig om met elkaar de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen. Bedrijven met een bepaald energie- of gasverbruik zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Daarbij komt ook de verplichting dat zij dit moeten melden bij een landelijk eLoket. Voor gemeente Oostzaan voerde Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) de controles uit.

Zetje in de goede richting

“Gemeenten kunnen de opdrachten die nodig zijn om de doelen van het Klimaatakkoord te halen, niet alleen. Zij hebben hierbij de hulp van het Rijk nodig. Niet alleen in geld, maar ook in daden en diensten. De windturbine voor het opladen van elektrische fietsen is een mooie stimulans en een zetje in de goede richting”, aldus wethouder Dral. “Voor inwoners is het belangrijk dat zij zien dat iedereen iets kan doen voor het klimaat; de overheid, bedrijven en inwoners zelf. Dat kan iets groots zijn of juist klein.”

Korte tour

Na het officiële moment werd de delegatie van het ministerie uitgenodigd om een bedrijfsbezoek af te leggen bij Primus Wafer Paper. Daar vertelde directeur Wouter Smits enthousiast over hun organisatie en wat zij zelf al bereikt hadden op het gebied van duurzaamheid. Toch bracht hij ook een kritische noot over aan het ministerie. De snelste weg om met elkaar van het aardgas af te gaan, is om dit bij de industrie voor elkaar te krijgen. Daar is nog veel onderzoek voor nodig. Om dat haalbaar te maken zullen het rijk, de provincie, de gemeente én het bedrijfsleven veel intensiever moeten samenwerken. Na het bedrijfsbezoek werd nog een bezoek gebracht aan de doktersbuurt in Oostzaan. Hier zijn momenteel 107 van de gewenste 500 woningen volledig verduurzaamd. Wat de werkzaamheden allemaal inhielden en wat dit voor de bewoners betekende vertelde Nicky Moesman van de woningbouwvereniging en een enthousiaste buurtbewoner.

Iedereen doet wat

Weten wat u als inwoner kunt doen? Ga dan naar de website van de landelijke campagne “Iedereen doet wat”. Bedrijven vinden informatie over de energiebesparingsplicht op de website van de omgevingsdienst.

Er volgde nog een rondleiding bij Primus Wafer Paper. .