Gratis zelftesten voor Oostzaanse minima

Algemeen
De pakketjes liggen vanaf volgende week klaar. Op de foto wethouder Niels Bonenlamp.
De pakketjes liggen vanaf volgende week klaar. Op de foto wethouder Niels Bonenlamp. (Foto: Gemeente Oostzaan )

OOSTZAAN – De gemeente Oostzaan stelt tien gratis corona-zelftesten beschikbaar aan inwoners die een uitkering ontvangen vanuit de Participatiewet en/of gebruik maken van een minimaregeling. Ze loopt hiermee vooruit op het Rijk om mensen met een krappe portemonnee op deze manier tegemoet te komen. 

Het Rijk heeft al eerder aangekondigd zelftesten gratis te verstrekken, maar die zijn er nog niet. De Oostzaanse gemeenteraad wilde daar niet langer op wachten. Wethouder Niels Bonenkamp: “Voor Oostzaners met een smalle beurs is het aanschaffen van zelftesten een forse kostenpost. In het kader van ons armoedebeleid heeft de PvdA een motie ingediend om deze zelftesten gratis te verstrekken en die is breed ondersteund. Daar hoefden we echt niet lang over na te denken.”

Uitnodiging

Vanaf volgende week vinden de desbetreffende honderd à honderdvijftig huishoudens een uitnodiging op hun deurmat, waarmee het pakketje zelftesten aan de balie van het gemeentehuis kan worden opgehaald. Ze moeten de uitnodiging en een geldig legitimatiebewijs meenemen. De brieven worden in etappes verstuurd om drukte aan de balie te voorkomen.

De gemeente Oostzaan wil hiermee een mooi gebaar maken. Maar ook wil ze het belang van zelftesten onderstrepen. Bonenkamp: “Het aantal besmettingen willen we zoveel mogelijk in de hand houden.”