AOC De Evenaar viert 1-jarig bestaan

Algemeen
In gesprek over geheugenproblemen.
In gesprek over geheugenproblemen. (Foto: aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN - Op 12 februari is het precies een jaar geleden dat De Evenaar haar deuren opende voor een nieuwe ontmoetingsgroep van AOC Noord. Al snel wisten mensen uit de buurt de weg naar dit gezellige Amsterdamse Ontmoetingscentrum te vinden. AOC De Evenaar groeide in een jaar tijd uit tot een bruisend middelpunt in Tuindorp Oostzaan voor mensen met geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorgers.

De club in Tuindorp Oostzaan is het tweede ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen in Amsterdam-Noord. AOC de Meeuw, de eerste club van Combiwel Buurtwerk, bestaat al vijftien jaar.

Om ook een voorziening in de Planetenbuurt te starten nam Combiwel in februari 2021 haar intrek in Huis van de Wijk De Evenaar op de Kometensingel. Bijzonder aan deze locatie is dat deze in het weekend geopend is. Op deze manier is het centrum bereikbaar voor een grote groep Noorderlingen en speelt het in op de behoefte aan een club in het weekend voor mensen met dementie. 

AOC-werkwijze

Combiwel is blij met de plek in De Evenaar, een locatie met een rijke geschiedenis waaraan veel deelnemers herinneringen hebben. Op deze locatie wordt de wetenschappelijk bewezen succesvolle AOC-werkwijze voortgezet. Lotgenoten gaan met elkaar in gesprek over geheugenproblemen en de gevolgen die dat heeft voor het dagelijks leven. Daarnaast is er veel aandacht voor beweging, muziek, schilderen en creativiteit. De persoonlijke wensen en kwaliteiten van de deelnemers staan altijd centraal. Desgewenst biedt het AOC ook begeleiding aan mantelzorgers.

Gemeenschap

Het afgelopen jaar heeft uitgewezen dat veel deelnemers met plezier naar ‘de club’ komen. Het AOC geeft structuur aan hun week en ze ervaren het onderlinge contact als zeer ondersteunend. Ze waarderen de activiteiten en zijn onder de mensen. Er zijn het afgelopen jaar verschillende nieuwe vriendschappen ontstaan. Zo levert het AOC een belangrijke bijdrage aan de sociale samenhang in de wijk.

Interesse?

Geheugenproblemen en kennismaken in AOC De Evenaar? Neem dan contact op met Marjolein Wolf (m.wolf@combiwel.nl of 06 2444 8620) of met Katrien van Haaster (k.vanhaaster@combiwel.nl of 06 5759 7947). Het AOC is tevens op zoek naar vrijwilligers, zoals mensen die met hun eigen auto ‘s morgens deelnemers willen ophalen om naar De Evenaar te brengen en ze in de middag weer thuis willen brengen. Er staat een kleine vergoeding tegenover. Catering doen? Ook dan ben je welkom.