Gemeenten starten samenwerking voor Gezonde Omgeving

Nieuws

REGIO - De feestelijke start van het project Bruggen naar Gezond Gewicht - gericht op het tegengaan van overgewicht en obesitas bij kinderen - vond afgelopen woensdag plaats. Onder de aanwezigen waren onder meer wethouders Vincent Tuijp van gemeenten Edam-Volendam, Mandy Elfferich van Landsmeer, Niels Bonenkamp van Oostzaan, Kees van Waaijen en Harold Halewijn van Wormerland en directeur van GGD Zaanstreek-Waterland Ferdinand Strijthagen.
Het vierjarige project heeft als doel een gezondere leefomgeving te creëren voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders. Daarnaast willen de gemeenten met het project gezinnen met kinderen met overgewicht en obesitas beter ondersteunen en hen helpen aan een gezondere leefstijl. Dit doen zij niet alleen, maar samen met de kinderen, hun ouders en professionals. Het project is hard nodig, want regio Zaanstreek-Waterland staat in de top vijf zwaarste regio’s van Nederland. Het percentage 10-jarige kinderen met overgewicht ligt met 17% hoger dan het landelijke gemiddelde (14%).
Het project is tot stand gekomen met subsidie uit het Preventieprogramma van ZonMw. GGD Zaanstreek-Waterland en de gemeenten werken in dit project samen met verschillende organisaties en kennisinstellingen om te zorgen voor een goede aansluiting tussen beleid en praktijk. De werkplaats Sociaal Domein Amsterdam, de Academische werkplaats Jeugd en Gezondheid van het VUmc, de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU, Care4Obesity en HZW Huisartsenzorg vormen samen de Leerkring en gaan met elkaar aan de slag om kinderen, met overgewicht, te helpen gezonder te leven, beter te eten en meer te bewegen.