(Foto: Pim Beudeker)

Bouwactiviteiten Noorderschool

OOSTZAAN - Bij de Noorderschool in Oostzaan heeft de afgelopen week een bouwkeet gestaan. Wie dacht dat al begonnen zou worden met de bouw van een uitbreiding had het mis. Deze bouwkeet is ingericht om kinderen kennis te laten maken met de bouw in het algemeen. Daarnaast ook een stuk bewustwording over wat er speelt in de bouw.

Naast aandacht aan de veiligheid, worden de diverse vakgebieden belicht aan de hand van kleine schaalmodellen op het gebied van elektriciteit, riolering, ventilatie en zonne-energie. Hier kunnen de kinderen aan de hand van instructies en/of voorbeelden zelf een riolering aanbrengen, een ventilatiesysteem in elkaar zetten en een elektrische schakeling maken. Ook wordt er aandacht besteed aan het nodige timmerwerk, zoals het inzetten van een raam en het aanbrengen van houten planken als buitenwand. Natuurlijk in de kleur Zaans groen.


Hoewel er dit jaar geen schoolproject was met een relatie tot bouwen, wilde de Noorderschool toch aandacht voor dit onderwerp. Dit was een brug naar de afgelopen zomer waarin de kinderen te maken hebben gehad met bouwactiviteiten in de school. Nu hebben ze geleerd over de volgorde in de bouw, zodat niet iedereen daar gelijktijdig rondloopt. Dus als eerste de fundering en als laatste de schilder. Zij hebben nu ook kennis kunnen maken met wat er achter de muur of boven het plafond zit. En natuurlijk het zelf werken met gereedschap, zoals een hamer maar zeker ook de elektrische schroefmachine.

Kiezen voor de bouw

Voor de aannemer zit er een tweede doel achter, deze hoopt dat kinderen later voor de bouw gaan kiezen. Het is bekend dat de bouw kampt met een groot personeelstekort. Er is gekozen om de groepen 2 tot en met 4 hier aan deel te laten nemen. Voor een beroepskeuze zou groep 8 meer voor de hand liggen. Daarvoor is de ruimte te beperkt in deze bouwkeet. De opdrachten moeten dan moeilijker en groter worden en kunnen er in minder kinderen gelijktijdig in de bouwkeet aan het werk. Inmiddels is dit het derde jaar dat de aannemer met de bouwkeet van school tot school gaat. In Oostzaan heeft de bouwkeet eerder bij de Rietkraag gestaan.
De kinderen zijn enthousiast. Ze hebben het ervaren als een leuke afwisseling van de normale lessen, even met wat anders bezig zijn. En zij kregen na afloop een zelfgemaakt buitentemperatuurmeter en een waterpas als aandenken mee naar huis.

Meer berichten

Fotoseries