Zondag 24 maart lopen de berken in het Twiske, zoals deze, ongetwijfeld al uit.
Zondag 24 maart lopen de berken in het Twiske, zoals deze, ongetwijfeld al uit. (Foto: IVN Twiske)

Lentewandeling in het Twiske

OOSTZAAN - Belangstellenden kunnen zondag 24 maart om 13.30 uur met Henk Strijker op stap door de natuur van het recreatiegebied het Twiske. Strijker is gids van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), afdeling Twiske.

Tijdens de ontdekkingstocht van ongeveer twee uur gaan deelnemers proberen de lente te ontdekken, maar vooral ook genieten. Zal Koning Winter zijn sporen nagelaten hebben of was de natuur juist vroeger dan normaal? Deelnemers gaan ook dit jaar bij de Schotse hooglanders op bezoek, robuuste dieren waar mensen niet bang voor hoeven te zijn, maar wel ontzag voor mogen hebben. Misschien is er al een kalfje geboren.

De eerste bloemen, zoals speenkruid, klein hoefblad, hondsdraf en de berken bloeien wellicht al. Zijn de smienten nog aanwezig of zijn ze al naar hun broedgebieden vertrokken. Moeten we hun karakteristieke fluitje missen tot de volgende herfst? Ook komt het ontstaan van het gebied aan de orde. Verder vertelt de gids over de natuur en soms een anekdote over de dingen die deelnemers op hun pad tegenkomen.

De ontdekkingstocht is geschikt voor alle leeftijden, maar IVN raadt mensen wel aan om stevige schoenen aan te trekken. De wandeling duurt van 13.30 tot 15.30 uur. De verzamelplaats is de parkeerplaats P9 bij de Stuw. Deze is met de auto bereikbaar via de Twiske-ingang van Zuideinde Oostzaan. Dan is het na de slagboom de eerste weg links, weg vervolgen ter hoogte van de kruising (vroegere Blauwe Poort, let op parkeerplaats P7) en eerste weg rechts, doorrijden tot het einde. Per fiets is het nabij knooppunt 16.

Opgave is verplicht en kan tot 24 uur voor de wandeling. Dit om verrassingen voor deelnemers en de organisatoren te voorkomen. Aanmelden kan via strijkertjes@quicknet.nl of 06-13319278. Deelname kost 2,50 euro, maar is gratis voor leden van het IVN en KNNV en kinderen tot en met 12 jaar. Wie graag een routebeschrijving of nog wat meer informatie wil, kan een berichtje naar het e-mailadres sturen. Er volgt dan zo snel mogelijk een antwoord.

Meer berichten

Fotoseries