Zuideinde Oostzaan.
Zuideinde Oostzaan. ((Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam))

Zuideinde wordt éénrichtingsverkeer

OOSTZAAN - Op de helft van de vorige eeuw vonden er heel gewichtige werkzaamheden plaats op het Zuideinde in Oostzaan, de wegsloot werd namelijk gedempt. Het zorgde voor de nodige overlast, maar het was nodig, door het groeiende verkeer was er meer ruimte nodig.

Een dergelijke ingreep zou nu misschien ook handig zijn, gewoon de weg verbreden om alle verkeersdeelnemers de ruimte te geven. Helaas is dat niet mogelijk en moeten er dus andere werkzaamheden plaatsvinden om de ruimte te creëren. Zo worden, waar mogelijk alle trottoirs verbreed, krijgen de fietsers de ruimte en wordt de snelheid van het overige verkeer gematigd. Om dat allemaal te bewerkstelligen moet er behoorlijk gewerkt worden en als er dan toch gewerkt wordt, dan meteen maar alles. Afwatering, riolering, elektra, openbare verlichting, groenvakken en asfalt worden onder handen genomen. De voorbereidende werkzaamheden zijn reeds begonnen, maar de echte kick-off is 8 april. Vanaf die datum is alleen éénrichtingsverkeer mogelijk voor motorvoertuigen. En die richting is richting het noorden, ofwel Amsterdam. Vanaf de Kolkbrug kan men niet meer over het Zuideinde naar het centrum van Oostzaan of naar Zaandam.

Omleiding

Voor motorvoertuigen geldt dat Oostzaan bereikt kan worden via de Dors (na de rotonde op de Kolkweg). Van daaraf kan men richting het centrum van Oostzaan of richting Poelenburg. Aanrijden kan via Amsterdam-Noord en de Verlengde Stellingweg. Belangrijk om te weten is wel dat het inrijverbod in de spitsuren op de Kerkstraat gewoon blijft gelden, het is dus zaak om op tijd een ontheffing aan te schaffen. Meer informatie staat in de nieuwsbrief van de gemeente Oostzaan, die elke ondernemer en inwoner heeft ontvangen en anders is aan te vragen op het gemeentehuis. (Brom)fietsers kunnen wel gebruik blijven maken van het Zuideinde in beide richtingen, al is oponthoud niet uitgesloten. Bus 392 rijdt de normale route vanaf Zaandam naar Metrostation Noord en doet alle haltes aan. Vanaf Metrostation Noord rijdt bus 392 de normale route tot de Kolkslootbrug, daarna is er nog een (tijdelijke) halte op de Kolkweg en vervolgens op de Vlinder in Zaandam. Vanuit Amsterdam kunnen de bussen genomen worden die naar de Vlinder rijden (391, 394 of 395) en vanaf daar bus 392 richting Metrostation Noord, dan worden alle haltes in Oostzaan aangedaan. Alle ondernemers zullen tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar blijven.

Aannemer KWS heeft elke donderdag een spreekuur, alle informatie is terug te vinden op de website, zuideinde@oostzaan.nl. KWS heeft een app waarmee iedereen op de hoogte kan blijven van de werkzaamheden. Iedereen kan de app downloaden via www.kws.nl/app of via de app via Google Play Store of iOS App store. Toch nog vragen? De projectleider namens de gemeente Oostzaan is Wim Wilms, zuideinde@oostzaan.nl of 075-6512100.

Meer berichten

Fotoseries