Michelle en Rob.
Michelle en Rob. ((Foto: Pim Beudeker))

De verjaardagsmand verdwijnt

OOSTZAAN - Het begon in 1988. De bestaande speelgoedwinkel aan het Zuideinde werd overgenomen. Feitelijk was de loop eruit zoals dat in vaktermen heet. Anders gezegd de klandizie was niet groot. Voortvarend werd gestart, het interieur werd opgefrist, de indeling werd veranderd en de inrichting werd gemoderniseerd. Ook werd het assortiment aangepast. Dit alles leidde ertoe dat men de winkel weer wist te vinden.

Zo'n vijf jaar later moest er dan ook een uitbreiding worden gerealiseerd om de artikelen in de winkel goed tot zijn recht te laten komen. Het assortiment groeide immers en er moest ook meer opslag worden gerealiseerd. Daarmee kwam wel een eind aan de vuurwerkverkoop waarmee ook was begonnen in 1988. Aan de strenge regels in de nieuwbouw was met goed fatsoen niet meer te voldoen. De focus werd geheel gelegd op het speelgoed met daarnaast de verkoop van loten, abonnementen en meer.

Met de tijd mee

Zo'n drie jaar terug is de winkel opnieuw gemoderniseerd. Onder meer kwamen er andere stellingen en nieuwe verlichting. Eigenaar Rob: "Je moet in een winkel als deze nu eenmaal wel met je tijd meegaan." Elk jaar in november kwamen scholen, verenigingen en bedrijven naar Top1Toys om de nodige bestellingen te doen voor Sinterklaas. De cadeaus werden dan ingepakt als service en de afnemers hadden er feitelijk geen omkijken meer naar. En wie herinnert zich niet de verjaardagsmanden. Een unieke vinding. Geen moeilijk gedoe om zelf een cadeau te zoeken voor een kind dat jarig was. Zoeken tot je dacht iets gevonden te hebben en dan moest het alsnog geruild worden. Alleen al omdat iemand anders precies hetzelfde had uitgekozen. Via de verjaardagsmand kon je een keuze maken en je wist daardoor dat het ook in de smaak zou vallen bij de jarige.

Rob en Michelle waren ook vaak het luisterend oor voor hun klanten. Even het hart luchten, zodat je daarna weer opgewekt verder kon. De laatste jaren kreeg ook in de speelgoedbranche internet steeds meer de overhand. Sterker nog. Soms kwamen er mensen binnen om zich te oriënteren en kochten niets. Achteraf bleek in enkele gevallen de aankoop via internet gedaan te zijn. Na de feestdagen van 2017 is daardoor besloten er een punt achter te gaan zetten. "Ook dat het Zuideinde acht maanden overhoop ligt heeft invloed op gehad dit besluit. Als je winkel zolang moeilijk bereikbaar is verlies je klanten, die dan mogelijk ook de vlucht nemen naar internet. Die krijg je niet meer terug." Daarmee komt er een eind aan een lange historie van het pand aan het Zuideinde 77. Vanaf deze week start de echte uitverkoop met kortingen van wel 50, 60 en 70 procent. Hierbij geldt wel OP=OP. Het pand moet nu eenmaal leeg.

Rob en Michelle hebben het 31 jaar met veel plezier gedaan. Zij bedanken langs deze weg alle vaste klanten uit Oostzaan, Landsmeer en Amsterdam-Noord voor het vertrouwen wat zij aan Rob en Michelle hebben gegeven. En zeker ook voor de gezelligheid die men bracht. Michelle benadrukt: "Het sociale gaan we zeker missen." Als ze dan zo nog even terug kijken: "We hebben drie generaties meegemaakt in de winkel. Ouders kwamen met hun kinderen. De kinderen kwamen vervolgens weer met hun kinderen en die laatste komen nu zelfstandig naar de winkel toe".

Dan komt 30 maart. De laatste dag dat de winkel open is. Tussen nu en 30 maart kunnen er eventueel aanpassingen van de openingstijden zijn. Het is daarom verstandig eerst even op Facebook te kijken wat de actuele openingstijden zijn. De Facebook pagina is 'top1toys oostzaan'. ls de uitverkoop sneller loopt dan verwacht is het mogelijk dat de laatste openingsdag niet zaterdag 30 maart is, zoals vermeld in dit artikel. Dat wordt dan 23 maart. Raadpleeg ook hiervoor Facebook.

Meer berichten

Fotoseries