Michelle Brasz met haar Mrs. Netherlands Universe lint
Michelle Brasz met haar Mrs. Netherlands Universe lint ((Foto: Brasz Photography))

Huiselijk geweld tegen vrouwen goede doel van Michelle Brasz

LANDSMEER - "Een Mrs. verkiezing verschilt wel met een Miss verkiezing, hoor", Michelle Brasz, een jonge ondernemende vrouw maakt dit meteen duidelijk. "De vrouwen die aan een Mrs. verkiezing meedoen mogen tot vijfenveertig jaar oud zijn, getrouwd zijn en kinderen hebben." Zelf is Michelle achtentwintig jaar, heeft ze twee banen: ze is fotograaf en adviseur bij de gemeente Amsterdam, en heeft ze ook nog een negenjarige dochter. Meedoen aan de Mrs. Netherlands Universe verkiezing doet ze er gewoon bij. En ze is al ver, zondag 2 juni staat ze in de grote finale in de Operazaal in Den Haag.

"Zorgen dat ze spullen hebben om zich goed te voelen"

Tijdens haar werk als fotograaf, sprak Michelle vorig jaar een finaliste bij een modeshow. In een oproepje van haar op Facebook zag ze dat er nieuwe kandidaten gezocht werden. Ze meldde zich aan en ging naar de selectiedag in Den Haag. Rond de tachtig meiden deden daar mee, waaruit vierendertig dames geselecteerd werden om door te gaan. "Voor een aantal was het proces toch te zwaar, waardoor er nu vijfentwintig vrouwen over zijn."

Rolmodel

Om tot de finale door te dringen moest Michelle heel wat werk verzetten. "Als deelnemer wordt je gezien als rolmodel", legt ze uit. "Het is handig als je goed kan netwerken, want van januari tot en met juni moet ik allemaal opdrachten doen. Allereerst krijg je allemaal trainingen die je moet bijwonen, onder andere in choreografie, presenteren, catwalk lopen en daarvoor moet ik elke maand een lange dag naar Den Haag. Die dagen zijn van negen tot zes."

Jurkensponsors

Ze moest een sponsor regelen die haar voor de show sponsort. Ook vond ze sponsors voor haar jurken voor de diverse rondes. "Branca Couture kende ik al, vanwege mijn fotografie tijdens haar modeshows. Daarnaast heb ik Kevin's Brand gevraagd, een Afrikaans merk dat opkomend is en een tweede zaak opent in Nederland." Voor de 'National Costume' ronde benaderde de designer Michelle Gary Symor. "Hij sprak mij aan. Met alle drie heb ik een fijn contact."

Verminkt

Tegenwoordig gaat het bij een Mrs. verkiezing niet alleen maar om mooi zijn en mooie jurken dragen. Mrs. Netherlands Universe zet zich in voor een goed doel. Dit jaar is dat het tegengaan van huiselijk geweld tegen vrouwen. Om dat onder de aandacht te brengen maakte ze een bord met een foto waarop ze zichzelf via schmink verminkt liet zien. Dit verspreidde ze op Social Media. Daarnaast zamelt Michelle kleding in voor vrouwen die in een Blijf-van-mijn-lijf-huis zitten. "Ik vind het belangrijk dat vrouwen die het minder hebben, weten dat er aan hen gedacht wordt. En dat ze spullen hebben om zich goed te voelen. Het lost natuurlijk niets op, maar hopelijk helpt het hen een beetje."

Haat en nijd

Of ze kans maakt in de finale 2 juni weet ze niet zeker. "Dat durf ik niet te zeggen, er doen allemaal goede finalisten mee. Toch denk ik wel dat ik kans maak." Of ze nu wint of niet, ze geniet van het proces. "Het hele traject is leuk, vooral ook met de andere finalisten." Michelle lacht: "Nee er is totaal geen haat en nijd. We hebben het erg leuk met elkaar."

Meer berichten