Rosemarijn trekt er zelf graag met haar boot op uit.
Rosemarijn trekt er zelf graag met haar boot op uit. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Promotie van een groene parel

OOSTZAAN – Een groene parel tussen Amsterdam en Zaandam. Zo mag je Oostzaan beschouwen en daar willen het Platform Toerisme Oostzaan en de gemeente meer bekendheid aan geven. Dat doen ze samen met het Bureau Toerisme Laag Holland. Het eerste resultaat: website www.inoostzaan.nl. Maar wat is nu precies de charme van Oostzaan? Wethouder Rosemarijn Dral laat het graag zien.

De 34-jarige Rosemarijn is opgegroeid in en verknocht aan Oostzaan. Ze houdt van het dorp, de mensen en vooral van het natuurschoon. Dit laatste wil ze graag met Het Kompas delen. Met een vaartochtje door 'haar achtertuin': het Oostzanerveld.

Aangenaam  briesje

Een warm najaarszonnetje schijnt, wolken als grote witte suikerspinnen trekken voorbij en er waait een aangenaam briesje. We varen langs vers gemaaide eilandjes, rietsigaren en de schapen van Rosemarijn. In de verte razen auto's over de A8, tegen een decor van hoge flats. Een mooi contrast.

"Oostzaan is een fantastisch mooi dorp," vertelt Rosemarijn, terwijl ze de boot behendig bestuurt, "ingesloten tussen Zaandam en Amsterdam. Maar we hebben hier ook Het Twiske en het Oostzanerveld. Het is een groen dorp."

Natuur en rust

Dat laatste onder de aandacht brengen, daarop is de promotie gericht. De deelnemende partijen mikken op een doelgroep die van natuur en rust houdt en graag vaart, fietst of wandelt. Liefhebbers van buiten Oostzaan, maar ook de eigen dorpelingen. Want volgens Rosemarijn kennen die lang niet altijd hun eigen omgeving. Het moet allemaal wel kleinschalig blijven. Vooral genieten van het recreëren op en langs het water, maar geen taferelen zoals in Volendam of op de Zaanse Schans. Juist die rust is namelijk zo aantrekkelijk. De plannen bieden kansen voor ondernemende inwoners en de ondernemers zelf. Rosemarijn: "Horecabedrijven kunnen hierop inspelen met een leuk arrangement, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om bootjes te verhuren. Dit zie ik echt lukken. De mensen zijn hier namelijk creatief genoeg." Intussen loopt de boot van Rosemarijn vast in de bagger. Maar al gauw is ze weer los. "Je moet natuurlijk wel weten wáár je vaart."

Marcel van Stigt

Meer berichten