De FBII Jazzband.
De FBII Jazzband. ((Foto: aangeleverd))

Gratis herfstconcert Excelsior Oostzaan

OOSTZAAN - Zaterdagavond 19 oktober geeft Muziekvereniging Excelsior haar eerste optreden van dit seizoen. Het is gelijk dé gelegenheid voor haar fans om de kunde van haar nieuwe dirigent Lieuwe de Jong te komen beluisteren.

Lieuwe de Jong heeft zijn sporen al aardig verdiend in de (amateur)muziekwereld: hij is dirigent bij meerdere orkesten waaronder (projectorkest) het NHJFO (Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest): in 2005 opgericht door de Jong om getalenteerde jonge muzikanten van de vele blaasorkesten uit Noord-Holland een kans te geven zich verder te ontwikkelen. Zij spelen op een hoog niveau: in 2014 zijn ze Europees kampioen geworden.

Zeer gevarieerd programma

Het programma van Excelsior is deze avond zeer gevarieerd, werkelijk alle stijlen komen voorbij. Zo wordt er filmmuziek gespeeld, een "fanfarewerk" over de alpenweiden, een lied speciaal geschreven voor twee solo-euphoniums (en ooit gezongen door Sinatra en Elvis), een koraal, een Zuid-Amerikaans nummer geschreven door de Cubaanse Gershwin en gearrangeerd voor fanfare door de dirigent zelf, een jazzy nummer en ook een mars mag hierbij niet ontbreken. Kortom, een goede doorsnee van de verschillende muziekstijlen die een fanfareorkest kan spelen.

Stoelen aan de kant

Na de pauze gaan de stoelen aan de kant, wordt de zaal intiemer ingericht en is het tijd voor de Zaanse FBI Jazzband om voor het voetlicht te treden. De afwisselende muziek uit de jaren '20 tot '60 van de vorige eeuw nodigt voor menigeen uit tot dansen, maar men kan natuurlijk ook met een drankje in de hand luisteren of bijpraten met de aanwezigen. De naam van de jazzband heeft met de Amerikaanse federale politiedienst niets te maken. De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana. Hij was een voorstander van de afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar de slaven in vrijheid konden leven. Ook stimuleerde hij de slaven in het maken van muziek. De Zaanse jazzband is in 2003 opgericht door zes gedreven muzikanten die goede jazzmuziek wilden spelen. De band is goed op elkaar ingespeeld en brengt jazzmuziek in diverse stijlen met eigen arrangementen en verrassende solo's. De band staat onder leiding van Zaankanter Robert Vethaak.

Louis Armstrong

Robert Vethaak is al 40 jaar muzikant. Op zestienjarige leeftijd ontdekte hij de platen van Louis Armstrong, het werd het begin van een leven lang liefde voor de jazz. Hij mocht op klarinetles en richtte al snel een eigen jazzband op met vrienden. Sinds kort organiseert hij jazzoptredens voor de Bullekerk dat tegenwoordig een cultureel centrum is.

Het concert begint om 20.00 uur (deur open om 19.30 uur), vindt plaats in het clubgebouw van Muziekvereniging Excelsior aan Twiskeweg 103 te Oostzaan en de toegang is gratis.

Meer berichten