Leerlingen geven `slapend textiel` een tweede leven

Nieuws
Stof is Tof. (Foto: aangeleverd)
Stof is Tof. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

OOSTZAAN - Afgelopen woensdag vond er weer een Let’s-Do-It-Kids-dag plaats, dit keer op basisschool de Korenaar in Oostzaan. Let’s do it Kids is een educatieprogramma voor het basisonderwijs dat wordt verzorgd door een groep enthousiaste storytellers die bewustwording creëren over zwerfafval en recycling.
Zo worden de kinderen in de onderbouw in een ochtend middels een theatervoorstelling bewust gemaakt van waarom een schone natuur belangrijk is. En doen midden- en onderbouw op diezelfde ochtend mee aan interactieve workshops over hoe zwerfafval op de stoep zomaar kan eindigen in de plastic soep, en leren ze over de negatieve effecten, maar ook over de rijkdom van afval, nadat het goed is gescheiden.
In Oostzaan wordt voor de tweede keer een aangepast programma uitgevoerd waarbij de focus op ‘slapend textiel’ ligt. Tijdens de workshop ‘Stof is Tof!’ leren de leerlingen over de waarde en het hergebruik van textiel waarna ze in groepjes gaan bedenken wat ze kunnen doen met alle ongebruikte kleding die thuis ligt. "En dat is vaak nogal wat", geeft Sjaak Veeken, van Let’s Do It Kids aan. "We vragen de leerlingen op voorhand te kijken hoeveel ongebruikte kleding er thuis van het hele gezin ongeveer in de kast ligt. Door met elkaar in de klas, én met het gezin thuis te bespreken om hoeveel kleding het gaat worden ze bewust van de hoeveelheid en zijn ze nog meer gemotiveerd om met elkaar ideeën te bedenken om al dit textiel een tweede leven te geven."
Voor schoolseizoen 2018/2019 heeft non-profit organisatie Let’s Do It Kids hoge ambities: met tienduizend schoolkinderen heel Nederland schoonhouden! Daarom is Let’s Do It Kids van start gegaan met de Superschoonmaakhelden Tour. Met deze tour langs basisscholen in heel Nederland wil zij dorpen en steden niet alleen schoonmaken maar vooral schoonhouden. Met de Tour wil de organisatie schoolkinderen in heel Nederland inspireren om samen met hun familie en vrienden bij te dragen aan een mooiere en schonere wereld. Op dit moment hebben meer dan 20 gemeenten zich aan het educatieprogramma verbonden en hebben meer dan 50 scholen zich aangemeld voor de Let’s Do It Kids Superschoonmaakhelden Tour.
Het educatieprogramma is ontstaan omdat zwerfafval alsmaar een groter probleem aan het worden is. Ook gemeente Oostzaan besteedt steeds meer geld en tijd om dit probleem tegen te gaan. Met Let’s do it Kids zet de gemeente haar jongste schoonmaakhelden van de Noorderschool en de Korenaar in, voor een schoner Oostzaan.