Open ateliers van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars

  Cultuur

OOSTZAAN - Liefhebber van kunst en nieuwsgierig hoe kunst gemaakt wordt? Kom dan naar de Open Ateliers van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK). Negen ateliers openen zondag 26 mei hun deuren. Veertien kunstenaars doen mee, waaronder drie gastkunstenaars en ze werken in de meest uiteenlopende technieken. De overzichtstentoonstelling in de KunstGreep in Oostzaan geeft een voorproefje.

Wim Vaarzon Morel, Adrie Oudejans en Anneke Otten treden vooral in het voetspoor van de traditie. Zij schilderen wat ze om zich heen zien: van portretten, landschappen tot hedendaagse stillevens. Vaarzon Morel , die naar Oostzaan verhuisde om hier dravende paarden te tekenen, maakte een meesterlijke aquarel van een nest met ooievaars en Anneke Otten schilderde sexy pumps. INK heeft oog voor de psyche van de mens. In haar humoristische illustraties houdt ze de menselijke interactie tegen het licht. Jan Kleyn en Norma Lo Fo Wong leggen het leven vast met de camera, waarbij Lo Fo Wong de aandacht vestigt op het lot van Afrikaanse migranten die – na een barre tocht door de woestijn - in Genua zijn gestrand.

Grote variëteit

Anderen zijn meer gericht op materiaal en textuur. Annet Schrander maakt reliëfs die zijn geïnspireerd door de structuur van het gesteente fluoriet. Simone Tuinenburg vertelt verhalen in glas. Femmy Veeloo maakt kleurrijke keramische plastieken. Ron Groen speelt met gerecyclede materialen, en schiep zijn spetterende 'Electric Lady' met een huid van koper en printplaatjes. En Ria Bisseling maakte een ontroerende sculptuur van papier, veren en eierschaal, ter gelegenheid van een geboorte. Marion Zeilstra en Bianca Kortekaas leven zich uit in textiel. Kortekaas recyclet bijzondere stoffen tot lampenkappen, en Zeilstra kan alles vertellen over de techniek van het vilten, waarbij ze wolvezels door zeep en beweging verandert in textielsculpturen. Astrid Schouten ontwerpt hoeden en hoofddeksels met elk hun eigen verhaal.

Nieuwe leden

De SOK zoekt nieuwe leden. Ben jij die aankomend kunstenaar, actief in de kunst en op zoek naar gelijkgestemden, dan is aanmelden als aspirant-lid een must. Deze kunstenaarsclub werd in 1998 opgericht, met als doel het culturele leven in Oostzaan te stimuleren. De SOK organiseert jaarlijks een atelierroute òf een thematentoonstelling in de KunstGreep in Oostzaan. Interesse? Stuur dan een mail met enkele foto's of je website naar José Berkhof - aberk@xs4all.nl , dan neemt de SOK graag contact met op.

Open Ateliers SOK, zondag 26 mei, 13.00 - 17.00 uur. Opening overzichtstentoonstelling 26 mei, 12.00 uur in de KunstGreep met muziek en zang van Wim Schindler tot 13.00 uur. KunstGreep, Kerkbuurt 4, overzichtstentoonstelling te zien van woensdag 22 mei tot en met maandag 1 juli, 9.00 - 17.00 uur op werkdagen. Zie ook http://www.sokunst.com.

Meer berichten