Autodidact Bakker toont bijzondere expositie - Kunstschilder sluit zich niet aan bij de Haagse School en De Groep<

  Nieuws
Jelle Bakker bij zijn bos. Koeien, de Ardeche en aquarellen van Jelle. (Foto's: JWvD)
Jelle Bakker bij zijn bos. Koeien, de Ardeche en aquarellen van Jelle. (Foto's: JWvD) (rodi.nl)

OOSTZAAN - Al ruim dertig jaar schildert hij dat het een lieve lust is, Jelle Bakker, autodidact kunstenaar met verf en kwast. Maar het zijn niet altijd kwasten, ook met houtskool weet Jelle raad. En dat doet hij zeker niet onverdienstelijk gezien de werken die hij nu in de tentoonstelling in de KunstGreep heeft ondergebracht. Schilderen is zijn lust en zijn leven, ook al mag hij ook graag in de tuin bezig zijn. Zijn aquarellen zijn zijn handelsmerk, het Oostzanerveld zijn onderwerp. En op bijna elk aquarel staat de Oostzaanse kerk, een windjager (een molentje in het weiland) en een Oostzaner jol.
Verder laat hij zijn fantasie de vrije loop, prachtige (on)kruiden, koeien en schapen, geweldige waterpartijen en Hollandse luchten en oeverloze weilanden. Een aquarel van Jelle is van verre al herkenbaar. Naast aquarellen en houtskooltekeningen schildert de bijna 80-jarige ook met olieverf. En het resultaat daarvan hangt nu in het Atrium van de KunstGreep. Jelle kan er heerlijk over verhalen. Tijdens de rondleiding vertelt hij over het bos van Jelle. Jelle Monet grapt hij, Monet is een soort voorbeeld, meer nog dan Van Gogh. Deze keer heeft hij gekozen voor herfstkleuren en het bos spettert werkelijk van het canvas. In zijn hoofd zitten de volgende schilderijen al weer. Dat worden voorjaarskleuren, ontluikend groen. En als het allemaal wil lukken komt er een enorm schilderij, het grootste dat hij ooit heeft gemaakt.

Op de kaart
Jelle staat samen met Tine Pauwels en de familie Riemersma aan de wieg van wat later de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) is gaan heten. Kunst moest op de kaart gezet worden en zodoende kwam dat initiatief. Ook had Jelle zitting in de Kunstcommissie van de gemeente Oostzaan. De gemeente heeft veel werk van hem aangekocht om in het gemeentehuis te hangen of om weg te geven als relatiegeschenk. Daarover heeft hij nog wel een leuk verhaal. Op een gegeven moment, jaren geleden ondertussen, kwamen wat bobo's bij hem om een werk aan te kopen dat naar een accountantskantoor moest. Geen probleem voor Jelle, hij had nog wel wat staan. En zo verhuisde het werk van de Kerkstraat naar Zaandam. Niet veel later kreeg hij een telefoontje van het accountantskantoor. ''Zijn werk was gestolen'', maar ze wilden graag iets in dezelfde trant. Jelle lacht er hartelijk bij. "Ik kwam er goed mee weg, het leverde me twee keer een aanschaf, die ik anders nooit gehad zou hebben." Zijn werken zijn overigens al de hele wereld over gegaan. Mond tot mondreclame helpt daarbij. Zo zwerven er werken in bijna alle Europese landen, waarvan de meesten in Engeland en Italië.

Op tournee

Al zo'n vijftien jaar gaat Jelle in de zomer naar Frankrijk, naar de Ardeche. Met een groep gaat hij dan schilderen, ze gaan kleine dorpjes af en trekken de natuur in. In de loop van de jaren heeft hij daar veel fijne vrienden gemaakt. En het is leuk om gezamenlijk te werken aan deze kunstuiting. Jelle is gevraagd of hij zich niet aan wilde sluiten bij de Haagse School. De nuchtere Oostzaner kijkt er bedenkelijk bij, "Den Haag, da's toch veel te ver", hetzelfde geldt voor De Ploeg in Groningen, ook dat zag hij niet zitten. Hij houdt het bij Oostzaan, dan kan hij de kerk zien en één keer per jaar Frankrijk, dat is meer dan genoeg. De tentoonstelling is te bezoeken in de KunstGreep, het Atrium en de eerste verdieping zijn ingericht met zijn tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 juni tijdens de openingstijden van de KunstGreep en het gemeentehuis. Wie een werk van Jelle wil aanschaffen kan contact met hem opnemen, 075-6843828.

Meer berichten