‘De schrijfactie van Amnesty heeft zin’

Nieuws
Margriet Timmerman is een van de drijvende krachten achter de actie.
Margriet Timmerman is een van de drijvende krachten achter de actie. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN - Op vrijdag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, doet de gemeente Oostzaan mee aan de actie Write for Rights van Amnesty International. Op het Sociaal Plein in de KunstGreep komen speciaal ingerichte tafels te staan. Tussen 9.00 en 15.00 uur kan men daar aanschuiven en aan de hand van voorgedrukte brieven en kaarten opkomen voor mensen die onterecht gevangen zijn gezet of worden bedreigd. Burgemeester Polak schrijft mee en ook Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, is uitgenodigd.

De jaarlijkse schrijfmarathon heeft zin, stelt Margriet Timmerman, die zich samen met Dieneke van der Spek en Anne Marie Ostendorf inzet om de Oostzaanse inwoners te motiveren aan de actie deel te nemen. Zo is het mede aan Amnesty te danken dat de Saudische activist Ali al-Nimr na bijna tien jaar gevangenisstraf eindelijk is vrijgelaten. Al-Nimr werd in 2012 als 17-jarige veroordeeld tot de doodstraf. Als jongeren nam hij deel aan protesten tegen de Saudische overheid en hij is opgepakt en veroordeeld voor verschillende misdrijven. Naar eigen zeggen heeft hij na marteling bekentenissen afgelegd.

Wie op 10 december aanschuift vindt voorgedrukte brieven en kaarten die aan een slachtoffer zijn gekoppeld. Keus genoeg, want anders dan in Nederland, kun je in andere oorden al worden opgepakt als je met een protestbord deelneemt aan een demonstratie of opkomt voor mensenrechten. 

In een krappe, stinkende cel

Mensenrechtenadvocaat Mohamed Baker uit Egypte bijvoorbeeld. Hij is valselijk aangeklaagd voor het verspreiden van nepnieuws omdat hij opkwam voor landgenoten die sociaal worden uitgesloten, oftewel gemarginaliseerd. Hij zit vast in een krappe, stinkende cel. Een bed of matras heeft hij niet. Ook mag hij niet buiten sporten en hij mag zelfs geen familiefoto’s hebben.

Of wat te denken van Zhang Zhan in China. Toen Wuhan als eerste stad ter wereld in lockdown ging, was Zhang Zhan een van de weinige burgerjournalisten die verslag deden van de beginnende coronacrisis. Ze wilde de waarheid naar buiten brengen. Daarom trok de voormalig advocaat in februari 2020 naar de belegerde stad. Op sociale media plaatste ze berichten over overheidsvertegenwoordigers die onafhankelijke verslaggevers oppakten en familieleden van coronapatiënten lastigvielen. Zhang Zhan werd opgepakt en veroordeeld tot vier jaar cel. Zo wilden de autoriteiten haar het zwijgen opleggen. 

Aanklacht tegen de politie

Wendy Galarza uit Mexico werkt in de jeugdzorg en is feministisch activist. In november 2020 demonstreerde zij voor gerechtigheid in de zaak van de moord op een vrouw die Alexis heette. Tijdens de demonstratie begon de politie te schieten. Wendy werd geraakt door politiekogels. Ze diende een aanklacht in tegen de politie. Maar degenen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de schoten, zijn nog niet vervolgd. 

De gevallen staan allemaal op zichzelf, maar hebben één gemene deler: de personen in kwestie zijn onterecht opgepakt en veroordeeld, hun rechten worden aan de laars gelapt.

Schrijfmarathon

Amnesty International balt een vuist tegen dit soort onrecht en doet dat met de jaarlijkse schrijfmarathon. “In de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg Amnesty, als onderdeel van het maatschappelijke gebeuren, veel aandacht”, vertelt Margriet. “Als docente was ik daar nauw bij betrokken. We gaven het mee aan de scholieren. Ik heb altijd belangstelling voor Amnesty gehad en dat is zo gebleven. Vooral omdat er is bewezen dat de schrijfmarathon helpt, zeker de handmatige brieven. De schrijfactie heeft dus zin.”

In Oostzaan werd vroeger massaal aan de schrijfactie deelgenomen. Maar de toeloop is minder geworden, al wordt er wel steeds meer langs digitale weg geprotesteerd. Toch is er voor Margriet, Dieneke en Anne Marie reden genoeg om het vuurtje op te poken. Bij de gemeente Oostzaan bleek de deur hiervoor wijd open te staan. Margriet: “De gemeente Oostzaan voert hierin een actief beleid en maakt de schrijfactie ondanks de coronamaatregelen mogelijk. Met speciale tafels op het Sociaal Plein en volgens de regels. Burgemeester Marvin Polak komt zelf ook, ambtenaren doen mee en Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, is uitgenodigd. We willen graag dat dit jaarlijks weer van de grond komt. Maar nu eerst de komende tiende december. Oostzaners zijn maatschappelijk betrokken en ik verwacht dat de schrijfactie weer gaat groeien.”

Meer informatie? Kijk op de website van Amnesty International.