Jan de Waal is van alle markten thuis - Columnist is wandelend geschiedenisboek

Nieuws
Jan de Waal in zijn Grote Kerk. (Foto: JWvD) Jan de Waal (Tekening: Mieneke Karelsen) Geschiedenis van Oostzaan (Foto: Oudheidkamer Oostzaan)
Jan de Waal in zijn Grote Kerk. (Foto: JWvD) Jan de Waal (Tekening: Mieneke Karelsen) Geschiedenis van Oostzaan (Foto: Oudheidkamer Oostzaan) rodi.nl

OOSTZAAN - Breedlachend komt hij aangelopen, Jan de Waal, bekend als columnist in Kompas. Maar Jan is veel meer, Jan is geschiedenis, wandelende geschiedenis. Plakboeken vol heeft hij over de wereldgeschiedenis en hij lijkt zich ook alles te herinneren van toen, ook al is hij ondertussen een 'dikke' zeventiger.

De geboren Oostzaner weet niet alleen veel van de wereldgeschiedenis, hij weet ook alles over Oostzaan. Dat kan ook bijna niet anders, hij is een geboren Oostzaner, ging naar de Kerkbuurtschool en zat als raadslid voor het CDA vier jaar aan in de raad. Maar dat was zijn ding niet, hij is niet in de wieg gelegd om parlementariër te spelen. Dat wist hij eigenlijk al op de eerste vergadering, maar ja, je bent gekozen en dan zit je de rit uit. Wel meteen de laatste keer. Jan wordt geboren op het Zuideinde in 1941, in de oorlog dus. Echt veel van die tijd weet hij niet meer, er zijn slechts wat vage herinneringen.

Programmeur en systeemontwerper

In 1956, hij is dan 15, komt Jan terecht bij Elsevier, de uitgever in Amsterdam. Hij komt te werken in het boekenmagazijn, maar ontdekt al snel dat hij meer kan en wil. En zo wordt hij een van de eerste programmeurs in het ponskaartentijdperk. Het is dan 1961. En dan volgt er een opeenstapeling van onontdekte nieuwe technologie. De computer doet zijn intrede en Jan wordt systeemontwerper. En dat doet hij verduveld goed, want niet alleen Amsterdam geniet van zijn ontwerpen, deze gaan achtereenvolgens ook naar Lousanne in Zwitserland, Ierland, Londen in Groot Brittanië en New York, Amerika. Hij is er zichtbaar trots op, en dat mag ook wel, hij heeft langere periodes doorgebracht in de diverse landen.

Van alle markten thuis

In 1976 wordt Jan de Waal Diaken in de Grote Kerk, later wordt hij Kerkvoogd. In 1998 komt hij in aanraking met Radio 9, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds verblijft met bijvoorbeeld zijn Schuurpapiertjes, samen met Laura Posch overigens. In 2000 sluit hij zich aan bij de Oudheidkamer Oostzaan, neemt daar plaats in het bestuur en wordt één der schrijvers van 'De Jol'. Hier komt dus zijn drang naar schrijven naar voren. Hij schreef al wel, maar dat waren meer persoonlijke geschriften. Naast 'De Jol' schrijft Jan ook in het kerkblad 'Kerkbuurten' en sinds januari 2017 ook elke maand voor Kompas. Naast het schrijven van geschiedenis is Jan ook een fervent liefhebber van muziek. Hij speelt niet onverdienstelijk op piano en vleugel en geniet vooral van klassieke muziek, ook weer een beetje de teruggreep op geschiedenis. Jan is van mening dat de Grote Kerk veel meer gebruikt moet worden voor culturele activiteiten zoals Kiozk deze ontplooit. Daarom organiseert hij ook dit jaar 'Muziek in de Grote Kerk' op 21 oktober, samen met Kiozk en Radio 9. En hij heeft ondertussen dermate veel columns op zijn naam staan dat hij er een gebundeld exemplaar van heeft gemaakt, Vroegere Tijden, verhalen uit Oostzaan. Het boek is te verkrijgen bij De Klerk in de Kerkbuurt en bij Jan zelf: j.waal96@chello.nl.

Jan de Waal in zijn Grote Kerk. (Foto: JWvD) Jan de Waal (Tekening: Mieneke Karelsen) Geschiedenis van Oostzaan (Foto: Oudheidkamer Oostzaan)
Jan de Waal in zijn Grote Kerk. (Foto: JWvD) Jan de Waal (Tekening: Mieneke Karelsen) Geschiedenis van Oostzaan (Foto: Oudheidkamer Oostzaan)