Brabantse sneeuwmaker met politieke ambities - Politiek is déhobby en daarom is het een feestje

  Nieuws
Niels Bonenkamp. (Foto: JWvD)
Niels Bonenkamp. (Foto: JWvD) (rodi.nl)

OOSTZAAN/LANDSMEER - Hij is geboren in Dongen, getogen in Hilvarenbeek en gevormd in Tilburg, Niels Bonenkamp. Sinds kort wethouder in Oostzaan voor de VVD. Het telefoontje met het verzoek om wethouder te worden in Oostzaan van Rosemarijn Dral verraste hem volledig, maar hij hoefde er niet lang over na te denken. Natuurlijk wilde hij wethouder worden, daar ligt immers zijn ambitie. Door dat besluit moesten er wel enkele hobbels genomen worden, maar toen die eenmaal afgerond waren, was hij er meer dan klaar voor.

Aan deze ambitie gaat wel wat vooraf. Na het Gymnasium in Tilburg vertrekt Niels richting Neerlands hoofdstad Amsterdam en gaat er studeren aan de VU, bewegingswetenschappen. Een paramedische studie. En puur uit interesse neemt hij er de studie Geschiedenis bij. In die tijd helpt hij bij de ontwikkeling van de klapschaats, die in de jaren '90 nog in de kinderschoenen staat. Hij is goed in organiseren en wordt derhalve voorzitter van de faculteitsvereniging. Als bijbaantje heeft hij dan de functie van bezorger voor een Chinees uit de Binnenbantammerstraat. Met een bestelauto brengt hij maaltijden rond. Dat is ook zijn eerste ervaring met Landsmeer. In die tijd werd er een bussluis aangelegd onder het viaduct tussen Noord en Landsmeer. Hij maakt daar ongelukkig kennis mee, door er in te rijden. Muurvast en shocking klem komt hij te zitten. Hij wordt er uiteindelijk uitgetakeld en de maaltijden konden in de kliko, ook een uitvinding van die tijd. En als de studie dan is afgerond begint hij aan diverse en uiteenlopende projecten, waaronder een audiovisueel project voor een Japans bedrijf, hij was een beetje klaar met de Chinees.


Sneeuwmachine

Midden jaren negentig ontwikkelen een aantal jonge mannen een sneeuwmachine. Echte sneeuw wel te verstaan. En zo volgt er de eerste indoor skibaan in 1996. En dat smaakt naar meer, de mannen verkopen gewoon echte sneeuw. Als bedrijfspartner bouwt Niels mee aan het bedrijf en dat betekent dat ook hij sneeuw verkoopt. Hij verkoopt sneeuw aan de Russen, Oostenrijkers en Zwitsers, dat is al redelijk bizar. Maar het gaat verder en de Nederlandse sneeuw gaat naar Zuid-Afrika, Jamaica, New York, San Francisco, Chili en Australië. Het kan niet op, het kan niet te gek en het leven lacht hem toe, al is het vaak wel hectisch. In die tijd leert hij hoe hij overal kan slapen, op elk gewenst moment en op alle beschikbare plekken. En hij leert van het leven te genieten, dat deed hij voorheen ook al, maar naast sneeuw is het ware genieten een prettige bijkomstigheid. Tot 2011. Dat heeft hij het kunstje wel gezien en is toe aan een nieuwe uitdaging. In 2006 is hij verhuisd naar Landsmeer om ruimer te wonen. Want ondertussen zijn er een zoon en een dochter. Hij gaat terug naar het projectmanagement en komt terecht bij de NHTV in Breda waar hij als projectmanager masteronderwijs doet in games en media. Hij werkt daar vier dagen en daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Evenementen Landsmeer.

Politieke carrière

In 2012 wordt hem door de Landsmeerse VVD gevraagd om eens na te denken over de politiek. Zou dat iets voor hem zijn? Dat blijkt zo, want al in 2013 staat hij als tweede op de kandidatenlijst en in 2014 wordt hij fractievoorzitter van de VVD. In de periode 2014-2018 ontwikkelt hij een passie voor het openbaar bestuur en derhalve heeft hij de ambitie om op termijn wethouder te worden. Dat het telefoontje van Rosemarijn al in 2018 op zijn pad zou komen had hij niet verwacht, maar hij heeft de kans met beide handen aangegrepen. Een ambitieuze jonge kerel met een licht Brabantse tongval die af en toe probeert te sporten en te vinden is op concerten in Paradiso en de Melkweg. Maar één ding heeft echt zijn passie en dat is het openbaar bestuur, na zijn vrouw en kinderen natuurlijk.

Meer berichten