Ook na 20 jaar nog steeds vrolijke SOK - Deel twee van een verrassende en diverse tentoonstelling

  Nieuws
Fragmenten van de diverse objecten. (Foto's: JWvD)
Fragmenten van de diverse objecten. (Foto's: JWvD) (rodi.nl)

OOSTZAAN - Zoals vorige week beloofd hierbij de voortzetting van het relaas over een boeiende, enerverende en zeer diverse tentoonstelling in de KunstGreep van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK). Twintig jaar geleden, in 1998, sloeg SOK de handen ineen. In hun jubileumtentoonstelling zetten de samenwerkende kunstenaars de dorpelingen en het dorp in de schijnwerpers. Voor Gezicht van ons dorp portretteerden dertien kunstenaars hun geliefde dorp Oostzaan en de Oostzaners in alle denkbare technieken en stijlen.
Tekst: Jack Woestenberg - Van Dalen
Behalve de mensen wordt ook de omgeving van Oostzaan vastgelegd, want Oostzaan is vlakbij de stad en toch buiten. Daar is een meer met een overvloed aan watervogels, waar iedereen heerlijk kan zwemmen en zeilen. Kunstenares Tine Pauwels heeft drie prachtige schilderijen voor Gezicht van ons dorp, het thema van de tentoonstelling, gemaakt. Zelf zegt ze daarover: "Ik ben geboren en opgegroeid in Oostzaan. Bijna elke straat in Oostzaan lag wel aan het water. Ik roeide al heel jong via het ‘t Twiske naar de Westplas. Daar genoot ik van het geluid van de vogels. De zonsondergang vond ik ook heel mooi om naar te kijken. Nog steeds vind ik Oostzaan een mooi dorp, evenals de natuur hier.'' Ook Ron Groen exposeert en hoedenontwerpster Astrid Schouten heeft een hoed gemaakt. Ineke Kan heeft olieverfschilderijen gemaakt met als inspiratiebron de markt in Oostzaan op vrijdagochtend. En dan is er een deel van de skyline van Oostzaan. Annet Schrander: "Het is een geabstraheerd zicht op het dorp. Dat wat iedereen in de verte ziet vanaf de A8 vanuit Zaandam. Kom ook de gehele skyline zien en ontdekken waar eventueel bekende huizen staan.''

Fotografie

Fotografe Norma Lo Fo Wong heeft een fotocollage gemaakt voor de expositie Gezicht van ons dorp: 'Dichterbij huis kan niet'. Uit haar slaapkamerraam aan de achterzijde van haar huis aan de Teerstraat heeft ze het wel en wee van haar buren vastgelegd. Ze heeft er een weids uitzicht over de weilanden tot aan de moskee in Poelenburg, maar ook heeft ze zicht op de achterzijde van de huizen aan de Kerkstraat en dat levert buitengewone plaatjes op. Ook Jan Klijn is een fotograaf met oog voor detail. Het levert fantastische plaatjes op, foto's waar je naar blijft kijken. Ook kunstenaar Okan Akin heeft prachtig werk gemaakt. Oostzaan zoals je het nog nooit hebt gezien. Een klein tipje van de sluier: Okan werkt met een techniek die uit Turkije komt. Het resultaat is verbluffend en Oostzaan heel erg herkenbaar.
Textielkunstenares Marion Zeilstra heeft zich laten inspireren door Claes Gerritszoon Compaen, ook wel Klaas Compaen. Deze herbergierszoon en later kaper werd geboren in 1587, in de Kerkbuurt in Oostzaan. Op zijn zeventiende voer hij al op een vrachtschip vanuit Hoorn over de Middellandse Zee. Hij lapte regels aan zijn laars en begon zijn eigen handeltje. In 1623 vaart Claes voor het eerst uit op zijn eigen schip: de 'Walte'. Met zijn bemanning heeft hij 350 schepen buitgemaakt. In 1660, op 73-jarige leeftijd, overleed hij in Oostzaan na een zeer roerig leven als koopvaarder, reder, handelsman en vooral als zeerover van 1623 tot 1627. Zijn graf is nog terug te vinden in de Oostzaanse Grote Kerk en naar zijn schat wordt nog altijd gezocht.
Willy Oosterhek heeft een zeldzaam geduld en kan met een schaar tot werkelijk unieke beelden komen. Haar weergave van de muziek in Oostzaan is een sterk staaltje discipline. De instrumenten lijken echt en zijn met een engelengeduld tot stand gekomen. De tentoonstelling is nog tot medio september tijdens openingstijden van de KunstGreep te zien. De tentoonstelling is in het Atrium, alsmede de bovenverdieping te bewonderen.

Meer berichten