Risico op brand in de recreatiegebieden steeds groter - De aanhoudende droogte betekent dat het gevaar op een natu

Nieuws

OOSTZAAN - In recreatiegebied Het Twiske is het populair om te gaan barbecueën. De beheerder doet een beroep op de bezoekers van het gebied: Rook niet en steek de barbecue niet aan. Door de droogte neemt het barbecueën grote risico’s met zich mee, zelfs het smeulend zwerfafval kan een oorzaak zijn van een natuurbrand. En wil men toch barbecueën, dan zijn er belangrijke spelregels!
•   Zorg voor een deugdelijke barbecue, die vrij staat van de grond (minimaal dertig centimeter).
•   Gebruik alleen meegebrachte houtskool als brandstof.
•   Zet de barbecue nooit op een bank of picknickset.
•   Houd water bij de hand.
•   Houd de omgeving schoon, heel en veilig.
Wat te doen bij een natuurbrand? De brandweer geeft nuttige informatie. Kijk op www.brandweer.nl/natuurbrand

Blauwalg

Het warme weer nodigt uit om verkoeling te zoeken bij het water en terecht, in de recreatiegebieden zijn er genoeg plekken waar dit kan. In deze weersomstandigheden gedijt de blauwalg, te herkennen aan een groenige verfachtige laag in het stilstaand water. Het ruikt naar een sterke rotte vislucht. Let dus goed op voordat je gaat zwemmen. Nieuws over de kwaliteit van het water kun je vinden op www.zwemwater.nl
Ook vragen we hondenbezitters alert te blijven wanneer de hond verkoeling zoekt in het water. Wat te doen als je hond met blauwalg in aanraking komt? Kijk op de website van de dierenbescherming: https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/actueel/nieuws/nieuws-overzicht/verkoeling-in-het-water-pas-op-voor-blauwalg. Let ook op botulisme. Kijk altijd op de informatieborden bij de diverse stranden.
Scheuren in de bodem

Let op grote scheuren die in de uitgedroogde grond zitten. Loslopende honden kunnen hier met hun poten in terecht komen.
Dierenleed

Net als mensen, moeten dieren ook veel drinken met dit weer. Wees opmerkzaam of dieren in weilanden en dergelijke voldoende te drinken hebben. Kijk naar het waterpeil in de sloot. Ook het ontbreken van schaduwplekken kan uitdroging versnellen. Meld misstanden (dierenleed, verwaarlozing) bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) of de dierenpolitie: Telefoon: 088 811 3000 (van 09.00 tot 17.00 uur) of het landelijke nummer 144.