Van de Wijkagenten

  Nieuws
De wijkagenten, Menno Sloots en Nick Horvers (Foto: JWvD)
De wijkagenten, Menno Sloots en Nick Horvers (Foto: JWvD) (rodi.nl)

Beste inwoners van Oostzaan,
Alhoewel de natuur ons goed gezind is met een heerlijk nazomerweertje, wordt het in de avond al vroeger donker. Waar het in de zomer nog licht was als u van de sportvereniging naar huis fietste, is het nu al schemerig of donker als u deze route aflegt. Het duurt dan ook niet erg lang meer of het is waarschijnlijk nog donker als u 's ochtends naar school of naar uw werk rijdt. Wij willen u dan op het hart drukken dat u stukken minder goed zichtbaar bent voor uw medeweggebruikers. Zorg dat de verlichting van uw fiets in orde is! Deze kan in de komende maanden het verschil voor u maken. Ook aan de automobilisten onder ons: zorg dat de auto, waar u de weg mee opgaat, in orde is. De komende tijd zijn goede verlichting, goed werkende ruitenwissers en de bijbehorende ruitensproeiervloeistof onmisbaar om veilig door het verkeer te bewegen. De aanname van: ‘ze zien me toch!?’ is de komende tijd niet vanzelfsprekend. Ook zal de politie er de komende maanden op toezien dat de genoemde maatregelen genomen zijn. Helaas zullen wij voor het ontbreken van deze maatregelen bekeuringen uit moeten schrijven. Is dat onze hobby? NEE. Maar we doen het liever dan het afhandelen van aanrijdingen met mogelijk vreselijke gevolgen.
Gesproken over vreselijke gevolgen… De eerste meldingen van overlast van vuurwerk zijn alweer bij ons binnengekomen. Aangezien de verkoop van (legaal) vuurwerk nog zeker twee maanden op zich laat wachten, gaan wij er vanuit dat het illegaal vuurwerk of oud vuurwerk van de afgelopen jaarwisseling moet zijn, wat er nu wordt afgestoken. Over het algemeen wordt vuurwerk er in de loop van de tijd niet veiliger op. Laten we het dan nog maar niet hebben over het illegale vuurwerk. Het laat zich raden waarom het onder de categorie ‘illegaal’ valt. Vuurwerk kan heel mooi zijn, maar als dit onaangekondigd wordt afgestoken, zorgt dit vaak voor overlast, irritatie, kapot straatmeubilair en helaas ook nog wel eens in verwondingen of verminkingen. Kortom: bewaar je het plezier van het afsteken van vuurwerk voor de afgesproken periode waarin dat mag en doe ook dan asjeblieft voorzichtig. Uit ervaring kunnen wij je vertellen dat vuurwerk je leven in één klap kan veranderen. De meldingen die wij tot nu toe ontvangen zijn veelal van jeugdigen die zich schuldig maken aan het afsteken. Uiteraard ligt er voor u als ouder ook een rol. Ga eens met uw kind in gesprek en wijs hem of haar op de negatieve gevolgen. Voorkomen blijft beter dan genezen.
Nog één ding voordat wij u een hele mooie herfst gaan wensen: de inbraakcijfers uit de afgelopen jaren hebben ons geleerd dat kennelijk ook de vakantieperiode van het inbrekersgilde er weer op zit. De donkere dagen lenen zich er beter voor om ongezien en ongevraagd een woning of bedrijf binnen te gaan. Ben hiervan bewust en sluit uw woning of bedrijf goed af. Verlichting in en rondom uw woning of bedrijf kan een inbreker doen besluiten om zijn heil ergens anders te gaan zoeken. De politie doet haar stinkende best om uw eigendommen in de gaten te houden, maar mocht u zelf dingen zien die verdacht zijn, meld deze dan alstublieft bij de politie. Uw ogen, oren en oplettendheid zijn voor ons erg belangrijk.
De wijkagenten wensen iedereen een veilige herfst toe.
Menno Sloots en Nick Horvers

Meer berichten