Aandacht voor verkeersveiligheid op De Korenaar

  Nieuws
Fietsen worden gecontroleerd volgens het protocol van VVN. (Foto: aangeleverd)
Fietsen worden gecontroleerd volgens het protocol van VVN. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

OOSTZAAN - Basisschool De Korenaar in Oostzaan hield onlangs een dag die in het teken stond van (verkeers)veiligheid. Er werd een dode hoekles gegeven door de verkeersouders, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN). Verkeersouder De Kleijn-Van Wijk: "Met als doel de leerlingen bewust te maken van gevaarlijke verkeerssituaties en ze voor te bereiden op de middelbare school met veelal langere afstanden fietsen, drukkere wegen met meer kruispunten en met meer vrachtverkeer."
Eerst kregen de leerlingen uit groep 7/8 een theorieles. Daarna mochten ze zelf de dode hoek ervaren vanuit de cabine van een vrachtwagen. Naast de dode hoekles is er een fietsverlichting-controle geweest. Verkeersouder Verhoef: "Kinderen op de fiets zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. De fietscontrole is een van de activiteiten van De Korenaar om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de (verkeers)veiligheid. Deze controle wordt jaarlijks door de verkeersouders georganiseerd en vooraf aangekondigd bij de ouders. De controle sluit bovendien aan op de landelijke campagne ‘Ik val op!’ van Veilig Verkeer Nederland, bekend van de campagneborden die ook in Oostzaan op diverse locaties zichtbaar zijn."
Met de hulp van een aantal enthousiaste (verkeers)ouders zijn de fietsen van de leerlingen uit groep 5-8 gecontroleerd op de volgende punten, volgens het toetsingsprotocol van VVN:
•   Goed werkend voor- en achterlicht.
•   Reflecterende strips op de banden of reflectoren in de spaken.
•   Reflectoren in de trappers.
•   Rode reflector aan de achterkant van de fiets.

Resultaten na de controle:
•   Een kleine 60% van alle leerlingen uit groep 5 t/m 8 kwam op de fiets naar school.
•   Totaal zijn er 85 fietsen gecontroleerd.
•   Van alle fietsen was circa 80% in orde, een vergelijkbaar percentage met vorig jaar.
•   Geconstateerde gebreken: niet werkende verlichting, ontbrekende reflectoren.
Als beloning kregen de leerlingen bij een goedgekeurde fiets een reflecterende sleutelhanger van VVN. Bij de overige fietsen deed de verlichting het niet of ontbrak er een reflector. Dral fietsen in Oostzaan heeft kortingsbonnen beschikbaar gesteld voor de reparatie van de gebreken.

Meer berichten