Wat me even van het hart moet - Korte fragmenten uit het Oostzaanse

  Nieuws
Steve Smit. (Foto: JWvD)
Steve Smit. (Foto: JWvD) (rodi.nl)

Column Steve Smit

Kerstboom

'Kerst de mooiste tijd van het jaar? M’n reet!' denk ik als ik zwetend op m’n knieën in de gangkast zit om de kerstboom er uit te rauzen. De kerstboom die altijd diep achter in de kast weggestopt is. Handig wellicht het hele jaar door, maar niet als ie eruit moet. Voorzichtig bewegend tussen stapels toilet- en keukenrollen, flessen wasmiddel en allesreiniger die ooit eens de bonus waren probeer ik de doos met de boom eruit te trekken. "Pas op!" hoor ik achter me. "Je rost alles van de plank met je druistigheid!" Ik kijk ietwat geïrriteerd naar m’n betere helft en geef haar mee: "Jij wil die boom opzetten, ik niet!"
Met wat gevloek en wat gezucht krijgen we de boom uit de kast. Voordeel is wel dat je zaken vindt waarvan je al een jaar lang wist dat die ergens in de gangkast moesten liggen. Daarna kan de boom in elkaar gezet worden met als hoogtepunt de check of de lampjes het allemaal wel doen. Ik vrees het ergste. "Kijk! Zie je wel ze doen het!" wordt me glimlachend toegevoegd. Wonder boven wonder doen de lampjes het dit jaar weer. Dat scheelt weer een gedwongen tocht naar het drukke tuincentrum.
Met veel precisie worden de ballen in de boom gedaan, terwijl onze nieuwe katjes gefascineerd toekijken. De jongste, Puck, heeft nog nooit een kerstboom gezien. Laat staan kerstballen die glinsterend en lokkend in de boom hangen. Ogen als schoteltjes. Ik kijk haar doordringend aan: "Denk er om hoor! Geen snorhaar richting de boom, begrepen?" zeg ik streng. Niet dat het ook maar enige spoor van indruk maakt op de kleine. Ik denk dat dit jaar de kerstboom de Kerst niet haalt.

Meer berichten