Compaen gelooft in handhaving

Allard Rieuwers (6) viert zijn tiende killblock.
Allard Rieuwers (6) viert zijn tiende killblock. (Foto: Tjerk Laan Fotografie)

OOSTZAAN - Gesterkt door de overtuigende 4-0 winst op concurrent VC WIK gelooft Compaen weer in rechtstreekse handhaving in de eerste divisie. Directe degradatie is in praktische zin afgewend en het vertrouwen op een negende plek in de rangschikking groeit na de derde zege op rij.

Vrijwel zeker zijn voor die veilige positie twee overwinningen op Peelpush, volgende week thuis, en VC Utrecht nodig. Compaens concurrenten EMD/Tooling en Velo treffen namelijk nog degradant Next Volley. Teleurstellend was dat nagenoeg alle concurrenten van Compaen punten haalden tegen hogergeklasseerde teams. Komt het droomscenario voor de formatie van coach Johan van Zelderen niet uit, dan wacht als nummer tien een seizoensvervolg tegen nummers twee uit de tweede divisie.

Compaen had voor het cruciale duel alle hulptroepen ingeroepen, dus stonden ook de opgetrommelde reservisten Marvin Andringa en Wouter Schoonenberg op het wedstrijdformulier. De Oostzaners piekten afgelopen zaterdag op het juiste moment. Alleen in de tweede set had de tegenstander kansen op winst.

Bepalend in het wedstrijdbeeld was de blokkering van Compaen. Liefst 23 keer trok de thuisploeg tegen het weinig verrassend spelende en met weinig lengte gezegende VC WIK een scorende netverdediging op. Vooral Allard 'Air' Rieuwers viel voor het team uit Groot-Ammers nauwelijks te passeren. Hij noteerde tien blocks, waarbij de belangrijke 24-24 en 25-24 in de tweede set. Met twee kiezelharde blokkeringen in de vierde set zette hij op gepaste wijze een punt achter de wedstrijd.

Spelverdeler Koen Baas had door de aanwezigheid van Andringa weer volop mogelijkheden om in de aanval te variëren. Met de kalende knaller aan de rechterkant van het net, een regelmatig punten producerende Max van Straten op linksvoor en topscorer Diederick Hakkers op het midden, beschikte de Hoofddorpse set-upper over voldoende opties.

Fijn voor Van Zelderen was ook dat de inbreng van wisselspelers als Koen van de Wetering, Kevin de Jong en Jasper Geerdink allen goed uitpakten. Het droeg er allemaal aan bij dat Compaen met het nodige zelfvertrouwen de laatste twee weken van de competitie ingaat.