(Foto: VINCENT DE VRIES/RODI MEDIA)

'Ik ga er altijd met plezier naartoe'

SPANBROEK - Mariska Brakeboer (46) is vrijwilliger in Zandhove. Ze woont samen met Sjaak Groot in het gezellige West-Friese dorp Spanbroek en hebben samen vier kinderen van 9 tot en met 24 jaar oud.

Mariska Brakeboer helpt in Zandhove

Zandhove is een woonzorgcentrum van Wilgaerden en ligt aan de rand van het dorp. Daar bevinden zich ook aanleunwoningen, waar extramurale zorg geboden wordt. Daarnaast zijn winkels, bibliotheek, gemeentehuis en overige voorzieningen vlak in de buurt. Bewoners kunnen genieten van de rust en de natuur.

Zorg

Comfortabel en plezierig ouder worden, dat is wat iedereen waarschijnlijk wenst. Ook als het (tijdelijk) op eigen kracht niet meer gaat. Zandhove levert met ouderenzorg een belangrijke bijdrage aan het welzijn van ouderen in West-Friesland. Alle betrokken partijen doen er alles aan om mensen te ondersteunen.

Vrijwilliger

Mariska: "We kregen vorig jaar een folder van Wilgaerden in de deur. Daarin stond dat ze op zoek waren naar vrijwilligers. Dit leek me erg leuk om te doen, dus ik stuurde gelijk een e-mailtje. Nu help ik een keer in de week bij het avondeten. Ik dek de tafels, help de bewoners daar waar nodig is en ik eet gezellig een broodje met de bewoners mee. Na afloop drinken we nog een kopje koffie."

"Je hoort mooie verhalen over vroeger"

Interactie

Vooral de interactie met de bewoners vindt de Spanbroeker geweldig. "Je hoort mooie verhalen over vroeger en hun gevoel voor humor zijn de bewoners ook nog niet verloren. Het werken met de dames van de keuken, de verzorging en de activiteitenbegeleidsters is erg leuk. Je kunt bij iedereen terecht met je vragen. Dit is wel heel fijn, want ik had totaal geen ervaring met het omgaan met mensen met dementie."

Hulp nodig

Zandhove is nog op zoek naar een aantal vrijwilligers. "Waar nu vooral mensen voor nodig zijn, is het één op één contact met een bewoner. Denk daarbij aan wandelen, koffie drinken of samen op pad met de duofiets. Laten dat nu net mijn hobby's zijn", lacht Mariska. "Ook hebben we een belevingstafel, waaraan ik met een bewoners leuke spelletjes doe."

Interesse

Wie belangstelling heeft in vrijwilligerswerk, kan bellen naar VrijwilligersNH, 0229-576416 of 06-57622744. Of kijk op www.vrijwilligersnh.nl om aan te melden. VrijwilligersNH is te volgen via Facebook en Instagram. "Het geeft ontzettend veel voldoening om als vrijwilliger bezig te zijn. Naast het broodproject help ik waar nodig is: herfststukjes maken, sinterklaasmiddag of versieren voor Kerstmis. Ik ga altijd met plezier naar Zandhove!"

Meer berichten