Bezoek eens de expositie over vroegere tijden in het Rundveemuseum.
Bezoek eens de expositie over vroegere tijden in het Rundveemuseum. ((Foto: aangeleverd))

Expositie over nieuw leven in Rundveemuseum

AARTSWOUD - In het Rundveemuseum wordt zondag 26 mei een nieuwe tentoonstelling geopend met de titel Alles uit de kast voor een kalf, van bulloper tot IVF. André Helder, verbonden aan het Nationaal Veeteeltmuseum, verricht om 13.30 uur de openingshandeling.

De veranderingen in de fokkerij staan centraal in deze expositie. Het onderwerp sluit aan bij de kudde zeldzame oud-Nederlandse koeienrassen van het museum. Hoofddoel van het museum is deze soorten in stand te houden. De oude rassen zijn nog heel weinig te zien, vanwege de massale overstap naar Fries-Hollandse en vervolgens naar Holstein- Frisian koeien. Uiteraard loopt In het weiland achter het museum een Fries-Hollandse koe. Het verhaal in de potstal begint met de bulloper en daaropvolgend de oprichting van de K I. De selectie van de stieren en de toenemende technologieën om meer invloed te hebben op ziektes, melkopbrengst en vetgehalte zijn van grote invloed op de veestapel. Nieuwe technieken als IVF, ISCI en het repareren van DNA worden duidelijk gemaakt. Bezoekers kunnen een aantal filmpjes kijken met onder meer de geboorte van een kalf. Mede dankzij de medewerking van het Nationaal Veeteelt Museum is er een groot aantal, soms raadselachtige en unieke voorwerpen te zien. Door de duidelijke opstelling is deze expositie leuk en interessant voor ouders én kinderen.

De expositie is tot en met 15 september te bezichtigen op woensdag, zaterdag en zondagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur. Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: kijk op www.rundveemuseum.nl.

Meer berichten