Wethouder Robert Tesselaar controleert een identiteitsbewijs van een jongere die bier wil kopen.
Wethouder Robert Tesselaar controleert een identiteitsbewijs van een jongere die bier wil kopen. ((Foto: gemeente Opmeer))

Wethouders raden leeftijd bij verkoop alcohol

OPMEER - De landelijke actieweek 'NIX zonder ID'' vond van 23 mei tot en met 2 juni plaats. De regiogemeenten in West-Friesland namen ook deel aan deze actieweek met een ludieke actie om aandacht te vragen aan jongeren, (hun) ouders en verstrekkers voor de norm: NIX onder de 18 jaar. Wethouders uit de regio controleerden woensdag 29 mei bij de supermarkt in Wognum de ID-kaarten van jongeren.

"Uiteindelijk draagt deze actie bij aan de serieuze boodschap dat het minderjarige jongeren nog altijd lukt om alcohol te kopen. Ook is onlangs bekend geworden dat er nog altijd jongeren met een te hoog promillage worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een ontwikkeling die wij als samenleving niet willen. Wij willen een gezonde leefstijl voor onze jongeren stimuleren en de omgeving van jongeren wijzen op de wettelijke eisen en sociale norm van NIX 18", aldus wethouder Robert Tesselaar van de gemeente Opmeer.

"We vinden het mooi om te zien dat Deen de actie steunt. We moeten samen scherp blijven op het consequent vragen naar een ID om de verkoop van alcohol en tabak aan minderjarigen aan banden te leggen", vindt Gertjan Nijpels, voorzitter van de stuurgroep Jeugd, alcohol en drugs West-Friesland en burgemeester van Opmeer.

Meer berichten