Op vele plekken in West-Friesland is de grond schoon.
Op vele plekken in West-Friesland is de grond schoon. ((Foto: archief Rodi Media))

Voldoende schone speelplekken in regio

REGIO - De provincie Noord-Holland heeft de afgelopen maanden onderzoek laten uitvoeren bij ruim 370 speelplekken in West-Friesland. Bijna alle onderzochte speelplekken hebben voldoende schone bodem.

Een beperkte hoeveelheid lood is aangetroffen bij 29 speelplekken. Slechts twee speelplekken (Hoorn en Enkhuizen) hebben teveel lood in de bodem. Bij deze speelplekken worden maatregelen genomen.

Opname van lood in verhoogde concentraties in de bodem kan een nadelig effect hebben op het leervermogen van jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Kids krijgen lood binnen als ze tijdens het spelen grond in hun mond stoppen waar kleine deeltjes lood inzitten.

In de gemeente Opmeer laten twee speelplekken een beperkte hoeveelheid lood zien. Voor Opmeer zijn dat: Kinderdagverblijf Smallsteps aan de Spanbroekerweg 163 in Spanbroek en BSO Kidscorner aan de Doctor van Balen Blankenstraat 5 in Spanbroek. Met de eigenaren van deze speelplekken zijn inmiddels gesprekken gevoerd, waarin de resultaten zijn doorgenomen en er gesproken is over de mogelijke maatregelen. De eigenaren van beide plekken hebben aangegeven de plekken snel aan te pakken.

Meer weten? Kijk op www.opmeer.nl/lood of op www.ggdhollandsnoorden.nl.

Meer berichten