Week van het vergeten kind

Algemeen
Steun stichting Het Vergeten Kind. Geef ze een goede toekomst.
Steun stichting Het Vergeten Kind. Geef ze een goede toekomst. Foto: Adobe Stock

OPMEER – Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, zo blijkt uit onderzoeken. Maar helaas geldt dit geluk niet voor alle kinderen in dit land of zelfs in de eigen regio. Nog te vaak gaat het fout. Om extra aandacht te geven aan die kinderen wordt de Week van het Vergeten Kind tot en met 4 februari gehouden. 

Duizenden kinderen in Nederland wonen niet meer thuis. Ze zijn verwaarloosd of mishandeld. Ze zijn gevlucht voor geweld of uit huis geplaatst. Ook zijn er veel kinderen die wél thuis wonen, maar die dagelijks geconfronteerd worden met problemen. Problemen van hun ouders, waar kinderen niets aan kunnen doen en waar ze ook niets aan kunnen veranderen. Maar waar ze wel de dupe van zijn. Verslavingen, schulden, psychische problemen zetten kinderen volledig klem. Daarom bestaat stichting Het Vergeten Kind. Ze maken de kinderen zichtbaar, geven ze een stem en vertellen hun verhaal. Kijk daarvoor op https://youtu.be/VEc3YUCIJos.

Guusje Nederhorst
Ter herinnering aan Guusje Nederhorst worden deze dagen in ere gehouden, want 29 januari is de sterfdag van Guusje en 4 februari was haar verjaardag, maar ook de dag waarop ze is begraven. Het Vergeten Kind heette van 2007 tot en met 2013 de Guusje Nederhorst Foundation. Vrijwilligers strijden voor een Nederland, waarin ieder kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. 

Thema
Tijdens de week van het vergeten kind wordt speciale aandacht gevraagd voor een thema rondom kwetsbare kinderen in Nederland. Hen wordt een stem gegeven en vertellen ze zelf hun verhaal. Het thema is deze keer: stop het doorplaatsen van kinderen in opvanglocaties. Campagne voeren is noodzakelijk, omdat er nog steeds duizenden kinderen in Nederland zijn die geen fijne thuissituatie hebben. Bij ruim 55.000 gaat het zo mis, dat thuis wonen niet meer mogelijk is. Al deze kinderen zijn enorm kwetsbaar en als zij verwaarloosd en/of mishandeld worden, tekent dit hun verdere leven. Ze missen de aandacht en veiligheid die ze hard nodig hebben om stabiel op te groeien. Maar het aldoor verplaatsen van kinderen doet hen ook geen goed; het vertrouwen in de maatschappij en mensen gaat weg en het gevoel van veiligheid.

Hartenhuis
Diverse activiteiten worden gehouden in het hele land, zoals een eigen filmfestival en de Hartenhuis-award wordt uitgereikt. Het Nederlandse straatbeeld werd in 2016 en 2017 wekenlang gekleurd door vrolijke geel-roze Hartenhuisjes. De Hartenhuis-campagne van stichting Het Vergeten Kind moest alle Nederlanders eraan helpen herinneren de 'vergeten kinderen' juist niet te vergeten. Nu keren de Hartenhuisjes terug en bepalen het straatbeeld opnieuw. De stichting vraagt hiermee heel Nederland zijn hart te openen en mee te doen aan de petitie met als doel zoveel mogelijk handtekeningen op te halen voor de duizenden kinderen die door een onveilige en/of instabiele thuissituatie uit huis zijn geplaatst en telkens moeten doorverhuizen van de ene opvang naar de andere. Het doorverhuizen is zeer schadelijk voor hun ontwikkeling en moet stoppen. 

Steeds verhuizen
Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet bij hun vader en moeder wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. Ruim 46.000 kinderen zitten in de zogeheten 'Jeugdzorg Met Verblijf'. Deze beschadigde en getraumatiseerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig met een positief perspectief. De huidige realiteit is echter dat te veel kinderen meedraaien in 'de carrousel' van de hulpverlening, waarbij ze continu moeten doorverhuizen naar een andere plek, groep of pleeggezin. Weer een rondje in de carrousel: opnieuw beginnen, andere gezichten, een nieuwe school en ondertussen proberen een warm en liefdevol thuis te vinden. Zo herstelt een kind niet van fysieke en mentale klappen. Dit moet anders. 
Meer informatie, kijk op www.hetvergetenkind.nl

Wat doet de gemeente?
De gemeente Opmeer zet zich voor de vergeten kinderen van deze gemeente. zij probeert deze kwetsbare groep en hun ouders een steuntje in de rug te geven. Meer weten? Kijk dan op www.opmeer.nl of bel 0226-363333.