Lekker hoor! In de hondenpoep trappen! Jakkes!
Lekker hoor! In de hondenpoep trappen! Jakkes! (Foto: Gemeente Opmeer)

Hondenpoep rond de Bonifatiusschool

SPANBROEK – Een veld vol hondenpoep. En dat vinden de kinderen van de Bonifatiusschool in Spanbroek maar niets. Daarom aan alle hondenbezitters die hun hond uitlaten op het speelveld voor de Bonifatiusschool: ruim de hondenpoep op! Want opgeruimd staat netjes! Toch?

In de gehele gemeente Opmeer geldt een opruimplicht voor de uitwerpselen van de hond. In de gemeente zijn speciale afvalbakken (groene emmers) geplaatst om de hondenpoep in te deponeren. 
De uitzonderingen waar de hondenpoep niet hoeft worden opgeruimd:
•    binnen de bebouwde kom: de bermen langs de A.C. de Graafweg, Herenweg in Hoogwoud, Hertog Willemweg, Koningspade, Middelweg, Oosterboekelweg, Opmeerderweg, Pade, Spanbroekerweg, Toevlucht en Vekenweg;
•    buiten de bebouwde kom: de bermen langs de weg.

Gevaarlijk
Mensen staan er vaak niet bij stil, maar hondenpoep is gevaarlijk voor de leefomgeving. In de uitwerpselen van een hond kunnen diverse ziektes bevinden die gevaarlijk zijn voor kinderen, maar ook volwassenen. Denk aan eitjes van de spoelworm (toxocara). Wanneer een kind rijpe eitjes van de honden- of kattenspoelworm binnenkrijgt, komen daar al snel larven uit. Daar is in principe weinig van te merken, maar diverse klachten kunnen de kop op steken: buikpijn, hoesten, benauwdheid, koorts, grieperig gevoel en slechter zien (zelden). De schimmels die de hondenpoep afbreken kunnen ook mensen ziek maken, denk aan long- of leverproblemen en ontstekingen. Maar ook honden kunnen ziek worden van hondenpoep. Niet fijn is als een hondenbezitter bij de dierenarts te horen krijgt, dat de hond is besmet met Parvo-virus. Dus ruim de poep op!

Handen wassen
Wie er zeker van is dat er diverse katten in de tuin poepen, kan maar beter na het tuinen de handen wassen. Dit om de bacteriën die de uitwerpselen in zich hebben weg te spoelen met water en zeep en om een huisartsenbezoek te voorkomen.

Hondenpoep
Hondenpoep op de stoep, straat of speelweide is een van de grootste ergernissen. Daarom heeft de gemeente Opmeer regels opgesteld. Wie zich niet daaraan houdt en de hond op de speelweide, speelplaats of het trottoir laat poepen en het niet opruimt, krijgt een boete van 140 euro.

Aanlijnen
In de gehele gemeente Opmeer geldt een verbod om honden los te laten lopen. Het is handig als de honden in die gebieden aan de riem lopen, zodat de eigenaar precies weet waar de hond zijn behoefte doet en gelijk de uitwerpselen kan opruimen.
De uitzonderingen waar honden wel mogen loslopen: 
•    achter de geluidswallen langs de A.C. de Graafweg in Opmeer en Spanbroek;
•    het park achter de Glazen Wagen in Opmeer;
•    sport- en recreatieterrein De Weijver: op het half-verharde parkeerterrein ter hoogte van de Koningspade, tenzij deze is verhuurd voor een andere activiteit;
•    het grote grasveld van het sport- en recreatieterrein De Weijver: van 1 oktober tot 1 april met uitzondering van het gebied gelegen rondom de voetbalkooien en de skatebaan;
•    Hogeweg: een deel van het wandelpad is losloopgebied (strook HHNK) en een strook is aangelijnd (strook gemeente)
•    Bosplan in Hoogwoud (alleen de paden met houtsnippers)
Wie de regels niet in acht neemt, dan is de buitengewoon opsporingsambtenaar bevoegd om te handhaven en moet de overtreder een boete van 90 euro betalen.

Kortom: ruim hondenpoep op! Het voorkomt ergernissen, maar ook ziektes voor mens en dier. Zelf maatregelen nemen? Via internet kan men bordjes bestellen, verboden voor honden om te poepen. Misschien dat het helpt?

Meer berichten