Theo Hanzon geeft een clinic over het opleiden van paarden en sluit af met een kür op muziek.
Theo Hanzon geeft een clinic over het opleiden van paarden en sluit af met een kür op muziek. ((Foto: aangeleverd))

Landbouwshow Opmeer: prachtige dag voor hele gezin

OPMEER - De 110e Landbouwshow Opmeer vindt maandag 5 augustus plaats, het agrarische evenement waar jaarlijks vele duizenden bezoekers op afkomen op evenemententerrein De Weyver in Opmeer. De eerste maandag van augustus is al die jaren een begrip in West-Friesland. Dit jaar is de Landbouwshow opgenomen in de lijst van Immaterieel Erfgoed.

De Landbouwshow in Opmeer is het grootste agrarische evenement van Noord-Holland. In al de jaren dat dit evenement georganiseerd wordt is het verworden tot een dag waar professionals en publiek elkaar ontmoeten. Agrariërs tonen hier het beste vee en producten aan hun collega's, terwijl het toegestroomde publiek ziet waar Agrarisch Noord-Holland zich mee bezighoudt. Alle aspecten van het platteland in beeld, geur en gevoel zijn hier te vinden.

Horseboarding

De editie van 2019 heeft voor de paardenliefhebber naast alle paardensport twee mooie shows. Theo Hanzon geeft een clinic over het opleiden van paarden en sluit af met een kür op muziek. Hanzon is een gevestigde naam in de wereld van de paardendressuur. Hij heeft een dressuurstal in het Brabantse Haaren. Het Horseboarding Showteam gaat er een waar spektakel van maken. Met snelheden van ruim veertig kilometer per uur worden acrobaten door paarden getrokken op zogenaamde landboards, dat zijn grote skateboards op wielen. Zij halen de nodige capriolen uit op hun landboards. Ze noemen horseboarding zelf een 'tikkie extreme sport'.

Knuffelhoek

De Landbouwshow Opmeer is echt een dagje uit voor het hele gezin. Op het tien hectare grote terrein is van alles te beleven. Behalve de demonstraties en keuringen van allerlei koeien-, schapen- en geitenrassen, zijn er tal van activiteiten. Zo kunnen kinderen kennismaken met kleindieren als konijntjes, cavia's en kippen in de knuffelhoek. Misschien is een rondje lopen langs de veekeuring wel net zo mooi, leerzaam en spannend. Verder mogen de kinderen springen op de springkussens of klimmen op de klimwand, een rondje ponyrijden, knutselen, spelen met enorme bergen Lego en nog veel meer. Die dag mag de jeugd ook nog gratis zwemmen in het zwembad naast het evenemententerrein.

Roofvogels en reptielen

Op het terrein kunnen bezoekers kennismaken met de roofvogels van Mart Schrieken. Hij verzorgt tevens een show in ring 2. Mart besteedt veel aandacht aan roofvogels die ook in Nederland voorkomen, de zogeheten inheemse soorten. Denk daarbij aan vogels als de torenvalk, slechtvalk, oehoe, kerkuil, buizerd en havik. Ferry Torrez komt met zijn reptielen naar Opmeer. Hij toont meterslange slangen en een grote alligator aan het publiek. Daarbij heeft hij diverse andere soorten reptielen bij zich en een aantal vogelspinnen. Kom het allemaal van dichtbij bekijken.

Proefplein

Provincie Noord-Holland presenteert ook dit jaar weer het Proefplein waar GreenPort NHN samen met Noord-Hollandse ondernemers streekproducten gaat promoten. Op het terrein kunnen bezoekers tevens de grappige ganzenparade tegenkomen. De kynologenclub laat zien hoeveel plezier eigenaar en hond aan elkaar beleven. In de hal staat de vogelkooi van VOVOS en stelt museumboerderij de Anloup weer een prachtige expositie samen. Het thema daarvan is 'Hoeden voor dames en heren'. De uitgebreide beurs toont ook dit jaar weer veel diversiteit van bedrijven die gelieerd zijn aan landbouw, platteland en paardensport.

Kortom; er is teveel om op te noemen. Proef, bekijk en beleef het platteland van dichtbij! Meer weten? Kijk op www.landbouwshow-opmeer.nl. Op deze site zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.

Meer berichten