Neem een kijkje op de zomertentoonstelling en geniet!
Neem een kijkje op de zomertentoonstelling en geniet! ((Foto: aangeleverd))

Rundveemuseum en kerk samen op stoom tijdens zomerexpositie

AARTSWOUD - Het West-Friese dorpje Aartswoud staat 11 augustus in het teken van de stoom en van het rundvee. In de zomertentoonstelling 'Op Stoom' gaan bezoekers terug naar de stoomtram Wognum-Schagen, die vlak langs Aartswoud reed, en het stoomgemaal Geestmer Ambacht, voorheen gelegen aan de Westfriese dijk bij Aartswoud. Het toeval wil dat beiden met slechts enkele jaren verschil zijn aangelegd en opgebouwd.

Om ook iets met echte stoom te kunnen laten zien, komt deze dag Carolina Schriever met een stoomtractor naar Aartswoud. Naast de kerk wordt vanaf 10.00 uur de stoomtractor LENA uit 1905, gebouwd door Wallis & Steevens, op stoom gebracht, wat ook al een bezienswaardigheid is. Als om 12.00 uur de tractor op stoom is, zal deze met regelmaat een stukje van de Schoolstraat gaan rijden. Op locatie wordt ook een modelstoommachine geplaatst en zijn rondritjes met kinderen mogelijk. Voor de kinderen is er tevens een speurtocht uitgezet in de kerk. Vanaf 10 uur zijn bezoekers welkom bij de kerk. De eeuwenoude toren kan ook weer beklommen worden. De entreeprijs is 2 euro pp, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Meer informatie vindt u op www.zomertentoonstellingaartswoud.nl

De zomerexpositie 'Alles uit de kast voor een kalf, van bulloper tot ivf' geeft een overzicht over de ontwikkeling en voortplanting van het melkvee in Nederland door de jaren heen. De zomerexpositie is voor het hele gezin interessant, want ook voor kinderen zijn er leuke dingen te zien en te beleven. Het museum is deze zondag vanaf 11.00 uur geopend.
Bij het Rundveemuseum wordt er voor de geïnteresseerden om 13.30 en om 15.00 uur verteld wat er in de loop der jaren in de fokkerij is veranderd. Roel Zweet van het Rundveemuseum neemt ons mee in de stierenkeuze en afwegingen bij het fokken van melkvee tot 1980. Zijn verhaal wordt vervolgd door een afgevaardigde van CRV, die vertelt hoe tegenwoordig de keuze voor een stier wordt bepaald. Want wist u dat door een haartje uit de vacht van een kalfje te nemen en het DNA -profiel te onderzoeken, al bepaald kan worden of dit kalf later een goede melkkoe gaat worden? Terwijl de ouders naar de lezing gaan, kunnen de kinderen zich ondertussen bezighouden met het melken van de koe, trampoline springen, een grote puzzel maken en een speurtocht lopen over ons terrein. Ook kunnen zij plakken en kleuren, koetjes en schaapjes verven, het boter kaas en eieren spel doen, kaasdrager spelen, juk lopen met twee emmers en nog een aantal andere activiteiten. Het rundveemuseum is open van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is 3,50 euro pp, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis mee. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Meer informatie vindt u op www.rundveemuseum.nl.

Door de duidelijke opstelling zijn beide evenementen leuk en interessant voor ouders én kinderen, het adres van de Kerk is Schoolstraat 45 en van het Rundveemuseum Aat Grootes Schoolstraat 43 in Aartswoud.

Op beide locaties is de sluitingstijd 17.00 uur.

Meer berichten