(Foto: aangeleverd)

Open dag bij familie Houter in Hoogwoud

HOOGWOUD - Waar is de tijd gebleven waarin onze ouders en voorouders veel lichamelijk zwaar werk hebben geleverd? Bij de familie Houter in Hoogwoud zijn oude werktuigen, die als oud ijzer binnen zijn gekomen, helemaal uit elkaar gehaald en gerestaureerd waardoor ze nu een tweede leven in het privémuseum tegemoet gaan. Iedereen is van harte welkom om de collectie te bekijken op de open zondagen 8 en 15 september.

De oude landbouwwerktuigen zijn gerestaureerd en in de originele kleuren geschilderd. Het oudste werktuig komt uit 1700. Vele andere werktuigen komen uit de periode 1850 tot 1950. Vooral de afdeling paardenwerktuigen is bijzonder, met onder andere bijpassende hooigereedschappen zoals een hooicross of de hooischuif waarmee de hooihopen tot stand kwamen. En niet te vergeten de driewielderkar om het losse hooi mee naar de boerderij te vervoeren, compleet met hooiraam en hooiponder. Ook de lange opsteekvorken zijn in diverse maten aanwezig.

Voordat het gras hooi werd moest het eerst gemaaid worden. In de collectie van de familie Houter zitten twee- en eenpaards-maaimachines die nog helemaal in goede staat staat met bijbehorende maaimessen en messenkisten. Bijzonder is het slijpapparaat die meegenomen werd naar het maaiveld. Verder is er een verzameling oude karren waarvan er één gemaakt is van het hout uit één van de barakken uit de Eerste Wereldoorlog.

Dit is maar een kleine greep uit de vele gereedschappen in de collectie. Nieuwsgierig geworden? Wie deze historische gereedschappen wil zien, kan op de open zondagen langskomen. Ook wordt een gedegen uitleg gegeven over hoe de werktuigen in zijn werk gingen. De open zondagen zijn 8 en 15 september van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Er is koffie met zelfgemaakte koek. Het adres is Gouwe 3b in Hoogwoud. Meer informatie of graag in groepsverband op een andere datum langskomen? Neem dan contact op met Corrie en Nic Houter, 0226-351424 of 06-53773591.

Meer berichten