IJsbrand van Belleghem is vrijdag 13 september te zien op RTL4. Allemaal kijken natuurlijk!
IJsbrand van Belleghem is vrijdag 13 september te zien op RTL4. Allemaal kijken natuurlijk! ((Foto: Vincent de Vries))

IJsbrand van Belleghem door naar The Knock-Outs van TVS

MEDEMBLIK - IJsbrand van Belleghem (65) werd door zijn dochter opgegeven voor het televisieprogramma The Voice Senior. "Dat was voor mij wel een enorme verrassing", zegt de Medemblikker. "Ik kreeg een plotseling een 'surprisemail' van RTL, fantastisch natuurlijk. Je bent als muzikant altijd op zoek naar waardering voor je werk. En je bent niet elke dag met je kop op televisie."

Buiten medeweten van de vrolijke drummer werd hij in het seizoen 2018 opgegeven voor The Voice Senior (TVS). "Mijn dochter hoorde maar niets en een reactie bleef uit. Ze heeft toen zelf in de zomer van dat jaar contact opgezocht met RTL en later kreeg ik een surprisemail. Verrassing!"

Familiedag

De muzikant vond het toch in eerste instantie een beetje eng allemaal. Hij ging met gezonde spanning naar Hilversum. "We gingen eerst begin juni dit jaar met zijn allen naar de familiedag. Het interview met Lieke van Lexmond liep erg gemoedelijk. Ze hebben natuurlijk al eerder wat 'inside information' gehad. Ze vroeg wat ik allemaal had gedaan. Ik speel met Piet van Doorn en Rob Bijhouwer in Paradise en dan probeer ik als leadzanger zo dicht mogelijk bij het authentieke geluid te blijven. Mijn vrouw Margreet gaf aan dat ik Pavarotti en André Hazes kon imiteren. Nou ja, dat deed ik dan. Martijn Krabbé kwam aanlopen en vroeg of het enigszins wat rustiger kon. Hilarisch natuurlijk en het was niet ingestudeerd of zo voor televisie erin gemonteerd. De hele dag verliep in een gezellige sfeer."

Muziekkeuze

Heel Nederland zag IJsbrand 6 september schitteren tijdens de The Blind Auditions. Hij zong vol overgave Delilah van Tom Jones. "Voordat er besloten wordt wat voor lied je zingt, zing je diverse stijlen muziek en in overleg is de keuze gevallen op dit nummer. Als 17 jarige jongen vond ik Tom Jones al een 'berezanger' en nu op zijn leeftijd heeft hij nog niet in kracht ingeboet. Ik vind dat geweldig! En om eerlijk te zijn, behalve bijvoorbeeld de muziek van The Cats, is dit genre mij ook op het lijf geschreven."

Frans Bauer

Maar IJsbrand moest zich wel waarmaken op het podium. "Meestal zit ik als drummer veilig achtermijn slagwerk bij Paradise. Bij The Cats Aglow speel ik gitaar, treed ik op de voorgrond en zing nummers van Piet Veerman. Nu stond ik er alleen voor, een sprong in het diepe en ik moest in één keer knallen. Bij een flinke uithaal draaide coaches Frans Bauer en Marco Borsato tegelijk om en Frans was direct laaiend enthousiast. Ik moet zeggen, ik heb wel getwijfeld wie ik moest kiezen. Marco is natuurlijk heel populair en Frans was een nieuwe coach in TVS. Maar Frans was zo vol enthousiasme toen hij omdraaide, dat ik voor hem koos. En ja, ik hou ook erg van Chinees eten", voegt hij er lachend aan toe. "Door naar de volgende ronde!"

Begeleiding

Het team van TVS steunt haar talenten door dik en dun. IJsbrand vertelt enthousiast over de begeleiding naar de volgende show: The Knock-Outs. "Geweldig hoe ze je helpen om een goede act neer te zetten en Frans was zeker een goede keuze. Hij is buitengewoon professioneel en heel vakkundig op zijn gebied. Als ik zong luisterde hij naar de intonatie, opbouw van het lied en refrein-gebruik. Hij heeft mij goede tips gegeven. Ook kregen we bij elke repetitie een zanglerares toegewezen. Ze begreep later dat ik in Paradise speel. 'Echt waar', riep ze uit. 'Ik heb jaren geleden met jullie gezongen tijdens de kermis in Uitgeest.' Dat voelde ook gelijk weer goed. Het hele team zorgt dat je je thuis voelt. Zo was er een stuk minder spanning tijdens het traject dat ik doorloop."

Leermoment

The Voice Senior heeft IJsbrand veel geleerd. "Wees nooit bang dat als je iets graag wilt doen, dat je ervan afziet omdat je bang bent. Ik raad iedere 60-plusser aan om gewoon mee te doen. Het is een geweldige ervaring. Of ik de finale haal of niet. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Ik wil mijn werk goed doen en als een collega-artiest dan zijn waardering uitspreekt. Ja, daar groei ik van."

Erkenning

IJsbrand doet mee met TVS omdat hij erkenning zoekt en wie weet brengt het hem nog wat extra's. "Ik ben al ruim veertig jaar muzikant. De bands hebben het niet makkelijk deze tijd. Met The Cats Aglow, dertien jaar geleden opgericht, timmeren we vooral de laatste negen jaar behoorlijk aan de weg en met Paradise heb ik ook nog regelmatig optredens. Maar met de opkomst van dj's is het moeilijker. Ik schreef samen met Piet eigen nummers, We stonden in Carré en traden op het buitenland. Ik heb zoveel gedaan, teveel om op te noemen. Maar... ik wil nog wel een aantal jaren dit mooie werk doen."

Talenten

The Voice Senior is een competitie. "Natuurlijk wil ik graag winnen en mijn mede-talenten ook. Maar je leert ze allemaal goed kennen. De collegialiteit en sportiviteit onderling is geweldig! Iedereen is amicaal tegen elkaar en de gunfactor is enorm. Als we na TVS weer gezamenlijk een show mochten neerzetten, zou ik dat met alle liefde doen."

The Knock-Outs

De Medemblikker komt vrijdag 13 september weer op de buis. Dan vindt de The Knock-Outs plaats. "Ach, ik heb niet zoveel met bijgeloof. Je moet ervoor knokken. Ik ben degene die een prestatie moet neerzetten. Tja, of ik door ben, dan moet iedereen aanstaande vrijdag maar de televisie om 20.30 uur aanzetten op RTL4. Alle coaches moeten twee talenten wegsturen. Als je aan zo'n show begint, hoop je maar dat je er niet bij The Blind Auditions al uit ligt. Je wilt toch laten zien wat je allemaal in huis hebt."

Meer berichten