Stille Rapers op excursie in Alkmaar.
Stille Rapers op excursie in Alkmaar. ((Foto: aangeleverd))

Stille Rapers op excursie

REGIO - De club Stille Rapers kreeg 18 oktober een rondleiding op een recyclingbedrijf in Alkmaar. Met de vraag: Wat kan ik nou doen??, kregen zij informatie van het bedrijf.

Via allerlei media worden mensen overvloedig geïnformeerd over de alarmerende vervuiling van de aarde. Maar waar moeten ze beginnen? De slogan: Verander de wereld, begin bij jezelf is heel duidelijk: Iedereen kan op zijn wijze iets bijdragen. Meestal neemt één persoon het initiatief, waar anderen zich bij aansluiten. "Ik ben in 2016 begonnen (stille raper in De Weere) met zwerfvuil op te rapen", laat Anne de Bruin weten. "Ik ergerde mij rot aan al het zwerfvuil en heb daarover diverse keren media aanschreven. En... allerlei mensen reageerden, want zwerfvuil rapen deden mensen al veel langer, maar in stilte, omdat zij zich schaamden. En zo is de club van Stille Rapers ontstaan. We hebben inmiddels via het Hoogheemraadschap Noorder Kwartier een website, die Pieter Bijl (een stille raper in Alkmaar) beheert. We zijn geen geregelde instantie, eerder een kruiwagen vol met kikkers, maar met één passie: zwerfvuil opruimen."

Gerda Holla (stille raper in Oostwoud) regelde de rondleiding via de Westfriese beursvloer. "Daar komen allerlei burgerinitiatieven, stichtingen en bedrijven om elkaar diensten aan te bieden. Het recyclingbedrijf vond onze actieve inzet heel sympathiek en daarom stonden 35 stille rapers op de stoep. Een medewerker informeerde de groep over het recyclen van afval. Het bedrijf is gigantisch, dat in de loop der jaren gegroeid is. Wat produceren wij met elkaar gigantisch veel afval! Het bedrijf sorteert en verpulvert afval en maken daar nieuwe grondstoffen van. Zo dragen zij bij aan een circulaire economie. Dat daar veel bij komt kijken, mag duidelijk zijn. Je eigen afval thuis goed scheiden helpt enorm, want hoe schoner de afvalstromen, hoe beter te recyclen."

Vervolgens werd de groep opgesplitst in twee groepen en de deelnemers werden ingepakt: helmen, jackies, laarzen en mondkapjes. "Op het bedrijventerrein reden vrachtwagens af en aan. In enorme hallen laten zij hun vrachten achter, waar lopende banden het afval transporteren naar de sorteermachines. Enorme bergen gesorteerd materiaal liggen buiten te wachten als nieuwe grondstof voor bedrijven, die daar weer nieuwe producten van maken. Het is een indrukwekkend gezicht!"

Na de rondleiding ging Treinie Bakker (stille raper in Alkmaar) in gesprek over overbodige en ingewikkelde verpakkingen. "De beste manier om afval te reduceren, is het voorkomen van die enorme stroom afval die wij met elkaar produceren. Een advies van mij: neem geen overbodige verpakkingen aan."

Wat kan ik nou doen?

De vraag: Wat kan ik nou doen? is bij deze wel beantwoord, denkt Anne. Elke bijdrage helpt! Meer informatie over de Stille Rapers via annedebruin@simpc.nl.

Meer berichten