Wie een conflict heeft, kan een beroep doen op de Rijdende Rechter.
Wie een conflict heeft, kan een beroep doen op de Rijdende Rechter. ((Foto: Pief Weyman))

Rijdende Rechter zoekt conflicten in regio

REGIO - De KRO/NCRV start dinsdag 26 november met een nieuw seizoen van De Rijdende Rechter Wordt Vervolgd, om 22.20 uur op NPO 1. In dit programma gaat Jetske van den Elsen terug naar spraakmakende uitzendingen van de afgelopen jaren die te zien waren in De Rijdende Rechter. Het zijn allemaal zaken waarbij de uitspraak soms zeer grote gevolgen teweeg bracht.

In deze eerste aflevering gaat Jetske terug naar twee zaken waar de uitspraak van meester Reid wat stof heeft doen opwaaien. Partners Hermse en Jansen brengen hun kant-en-klare gordijnen naar kleermaker Erdogan Develioglu om ze op maat te laten maken. De goedkope stof is eigenlijk niet te vermaken, maar Develioglu doet zijn best er wat van te maken. De mannen vinden de gordijnen schots en scheef. Jetske gaat kijken of de mannen zelf wel gordijnen kunnen naaien.

Ook gaat Jetske op bezoek bij de jonge ouders Edward en Michella. Zij kopen een stacaravan op een vakantieparkje van Alex Weekhout. De koop is snel rond, en het stel begint alvast met de sloop. Alex Weekhout is stomverbaasd. Hij kan nog net een paar spullen redden uit de caravan en de rest is al weggegooid. Ook de dure medicijnen van zijn vrouw.

Nieuwe geschillen

Mr. John Reid zoekt voor zijn programma de Rijdende Rechter nieuwe geschillen om te behandelen. In het wekelijkse programma gaat hij langs bij mensen die een conflict hebben met hun buren, de woningbouwvereniging of bijvoorbeeld de gemeente, in heel Nederland. Zo is de Rijdende Rechter afgelopen seizoen onder meer in Noord-Holland geweest, waar hij zich boog over de erfgrens in het midden van een greppel in Tuitjenhorn.

Sinds 2016 is mr. John Reid de Rijdende Rechter. In Nederland is het wettelijk mogelijk dat een rechter ook buiten de officiële kanalen om bindende beslissingen neemt. Dit kan alleen als beide partijen hiermee akkoord gaan. Van deze regeling wordt in de Rijdende Rechter gebruik gemaakt. Zo kan het dus gebeuren dat mr. John Reid, die in het dagelijks leven kantonrechter is in Alkmaar, opeens recht spreekt in een café in Limburg of een burenruzie in Groningen beslecht.

Mensen die een conflict hebben en juridische duidelijkheid wensen, kunnen zich aanmelden via www.rijdenderechter.nl.

Meer berichten