Het stoommachinemuseum is prachtig verlicht.
Het stoommachinemuseum is prachtig verlicht. ((Foto: aangeleverd))

Kerstvakantie activiteiten in Stoommachinemuseum in Medemblik

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum is van 21 december tot en met 5 januari open, met uitzondering van eerste kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag. Het museum is onder stoom, de ketel wordt gestookt en de machines draaien.

Expositie 'Nederland op Stoom

Tientallen (bewegende) stoommodellen vertellen het verhaal over hoe de stoomrevolutie halverwege de 19e eeuw in Nederland tot stand kwam. Een spectaculaire show ondersteund met audiovisuele beelden.

Kerstconcert

Zondag 22 december treedt 'Het Kleine Orkest' vanaf 11 tot 16 uur diverse keren op. Dit bijzondere orkest dat zijn oorsprong vindt in het Noord-Hollands Ouderen orkest, bestaat uit (oud-) beroepsmuzikanten en uitmuntende amateurs. Ze spelen een heel herkenbaar repertoire van jazz- en dixieland muziek. Met de unieke akoestiek in het museum swingt het de pan uit!

Midwinterhoorns

Zondag 29 december is vanaf 12.00 uur het imponerende geluid van midwinterhoorns bij het museum te horen. Leden van blazersgroep 'Van hakken komt blazen' geven deze dag diverse blaasoptredens. Het blazen op midwinterhoorns stamt uit de 9e eeuw en is oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden. Deze oeroude traditie stamt uit de achterhoek, maar wordt tegenwoordig ook in Noord-Holland beoefend.

Workshop acrylverven

Vrijdag 3 januari komt mevrouw Fely Smit, een bekende amateurschilder, opnieuw naar het museum. Vrolijke paneeltjes liggen klaar om beschilderd te worden, maar een eigen ontwerp mag natuurlijk ook. Volwassenen zijn ook welkom om aan te schuiven in het schildersatelier.

Museumprofessor

Willy Wortels opgelet! In het stoomlab laat de 'museumprofessor' met proefjes en experimenten zien hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Leer je wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt en wat het verband is tussen volume en druk met gebruik van een fietspomp. En wat is condenseren van stoom? Met behulp van een soeplepel gevuld met koud water, laten we je het zien. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op 21, 22 28, 29 december of op 4 en 5 januari naar het museum. Vanaf 12 tot 16 uur worden de proefjes op het hele uur gedemonstreerd.

Openingstijden

Het museum is van 21 tot en met 24 december, 26 tot en met 30 december en van 2 tot en met 5 januari open van 10.00 tot 16.00 uur.

Het Nederlands Stoommachinemuseum is te vinden aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Meer informatie, kijk op www.stoommachinemuseum.nl.

Meer berichten