Burgemeester Nijpels (l), Ton Leek en zijn echtgenote Els.
Burgemeester Nijpels (l), Ton Leek en zijn echtgenote Els. ((Foto: Nancy Holderbeke))

Ton Leek onmisbaar voor de Kerstcross

OPMEER - De 47e editie van de Kerstcross Opmeer start op tweede kerstdag. Opnieuw is de Toploop in het programma opgenomen. Een loop over 800 meter voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden. Iedereen strijdt om het Noord-Hollands Crosskampioenschap.

Voorinschrijving en meer informatie staat op www.kerstcrossopmeer.nl.
Op de dag zelf inschrijven kan vanaf 09.00 uur tot 30 minuten voor starttijd in de Oranjehal, Spanbroekerweg 120A in Spanbroek.

Vrijwilliger Ton Leek

Ton Leek is sinds 1979 tot vandaag de dag medewerker en bestuurslid van de Kerstcross. Hij kreeg 16 december een Koninklijke onderscheiden opgespeld door Burgemeester Nijpels tijdens de medewerkersvergadering van de Kerstcross. Met zijn inzet heeft hij een bijdrage geleverd aan de sportiviteit en saamhorigheid binnen de gemeente Opmeer.

Vanaf het prille begin, sinds 1979, is Ton als vrijwilliger bij de Kerstcross Opmeer. Jarenlang was hij de rechterhand van Nic. Houter. En toen Nic. stopte werd Ton de leider van de landploeg. Dit doet hij al zeker vijftien jaar. Hij heeft een vaste en enthousiaste ploeg om zich heen verzameld. Zij doen dit werk uiteraard voor de Kerstcross en VVS, maar zeker ook voor Ton. Hij heeft de touwtjes strak in handen en is niet tevreden als iemand zegt: "zo is het wel goed". Nee, het moet niet 'wel goed', het moet altijd perfect! Met minder neemt hij geen genoegen. Als medewerker toont Ton een niet aflatende inzet bij het opbouwen van de accommodatie en het parcours. Zeer veel uren investeert hij om alles tijdig, goed en veilig te krijgen voor een optimale kerstcross. Hierbij motiveert hij met veel enthousiasme niet allen zijn eigen landploeg maar ook vele anderen. Elke tweede kerstdag is hij al heel vroeg op, want het is jaarlijks weer een wedstrijdje wie er als eerste aanwezig is. Ton direct betrokken bij de bouw van het parcours, hij zet het uit en zorgt ervoor dat al het materiaal op de goede plek wordt opgebouwd. Zoals bruggen, hekwerk, afzetlint. Tijdens deze werkzaamheden gebeuren er wel eens ongelukjes. Gelukkig nooit ernstig maar gek genoeg is Ton dan op de een of andere manier de sigaar! Hij krijgt een balk op z'n tenen, zit bij het stapelen met zijn hand tussen de afzethekken of krijgt iets op zijn hoofd. Ton is een onmisbare schakel in de kerstcross-keten. Als bestuurder draagt hij veel nieuwe en goede ideeën aan om dit evenement verder te helpen, werkt deze uit en voert ze uit. Hij hoopt nog een paar jaar door te gaan met het uitzetten van het parcours, zeker tot het vijftigjarig bestaan. Daarna misschien de warmte van de hal opzoeken, daar is immers ook altijd wel iets te doen.

Deelnemers lopen een mooie route tijdens de Kerstcross en over de nieuwe Leekbrug.

Meer berichten