Let op wat je met het vet doet waar oliebollen in gebakken zijn.
Let op wat je met het vet doet waar oliebollen in gebakken zijn. ((Foto: gemeente Opmeer))

Tips om vuurwerk veilig op te ruimen

OPMEER - Opruimen doet men direct op 1 januari, juist ook als het regent. Dan lekken er zo weinig mogelijk resten in de grond. Opruimen doet iedereen samen: met familie, vrienden of buren. Dat is net zo gezellig. Veeg de vuurwerkresten bij elkaar en maak ze nat. Dan kunnen niet ontbrande delen geen schade meer aanrichten.

Houd huisdieren en kinderen uit de buurt: vuurwerk kan opnieuw ontbranden. Doe het natgemaakte vuurwerk in de speciale vuurwerkafvalzak die je bij aankoop van het vuurwerk krijgt, een eigen vuilniszak mag natuurlijk ook en gooi het in de restafvalcontainer.

Inwoners van Opmeer kunnen hun vuurwerkresten ook inleveren bij het afvalbrengstation van HVC.

Alle informatie vind je ook op www.knalweg.nl. Daar vind je ook alle informatie hoe je tot 250 euro van je vuurwerkaankoop terug kunt winnen. Tips worden ook via filmpjes op social media uitgelegd. Volg Facebook.com/Knalweg en Instagram/Knalweg en je bent altijd op de hoogte. Zo simpel is het, zoveel schade wordt ermee voorkomen.

Vet en olie horen niet thuis in het riool

Lever het in bij de supermarkt of bij het afvalbrengstation! Lever gebruikt frituurvet en bakolie in bij jouw in de buurt: alleen dan krijgt de olie een nieuw leven als biodiesel. Hoe? Na verzameling bij een supermarkt of het afvalbrengstation gaat het vet naar een fabriek voor de verwerking tot biodiesel. Op die biodiesel kunnen wagens rijden. Elk jaar gebruikt ieder huishouden zo'n acht kilo frituurvet en dat is goed voor brandstof voor 120 kilometer rijden. Hoe mooi is dat?

Oliebollen en appelflappen

Rond de feestdagen gebruiken we vaker frituur- of bakolie. Bijvoorbeeld om frites, oliebollen of appelflappen te bakken. Dit gebruikte frituurvet of olie kan je weer teruggieten in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. Breng de afgesloten verpakking naar het afvalbrengstation of lever het in bij de supermarkt. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg deze met keukenpapier weg en gooi dat papier in de vuilnisbak.

Welke olie inleveren?
Dit zijn vloeibaar frituurvet, vast frituurvet, frituurolie, plantaardige olie, jus en restjes bakolie. Niet alleen de olie kunnen we recyclen. Ook het plastic dat overblijft, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten. Meer informatie vindt u ook op www.vetgoedbezig.nl.

Vuurwerk afsteken?

Let op met vuurwerk afsteken, denk aan anderen en jezelf. Alleen op 31 december 2019 van 18.00 tot 02.00 uur op 1 januari 2020. Ook niet tijdens oud en nieuw!

Geen wensballonnen in Opmeer

In de gehele gemeente Opmeer geldt een verbod op het oplaten van wensballonnen. Ook tijdens oud en nieuw! De ballon is zeer brandgevaarlijk. Eenmaal opgelaten, heeft niemand er meer invloed op. Ook kan de ballon gemakkelijk kapot gaan of door de wind op ongewenste plaatsen terecht komen. Bovendien dooft de wind het vuur niet, het wakkert de vlammen juist aan.

Meer berichten