Unieke opruimcampagnevuurwerkresten van Koggenland, Langedijk, Heerhugowaard en Opmeer

Algemeen
Vuurwerk is prachtig! Geniet van Oud en Nieuw, maar ruim daarna gelijk de rommel op.
Vuurwerk is prachtig! Geniet van Oud en Nieuw, maar ruim daarna gelijk de rommel op. Foto: archief Rodi Media

REGIO - Wie op 1 januari de straat opgaat, ontgaat het waarschijnlijk niet: de grote hoeveelheid vuurwerkresten. Niet alleen een vies gezicht, maar ook gevaarlijk en vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren.

Vuurwerkresten bevatten plastics en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon. Als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen ze ook in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn niet ontbrande vuurwerkresten gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeente Koggenland om met Heerhugowaard, Langedijk en Opmeer de handen ineen te slaan en samen met Schoner Noord-Holland campagne te voeren. # Knalweg. Ik ruim mijn vuurwerk op, is het thema waarmee kopers van vuurwerk gestimuleerd worden om hun vuurwerkresten zo snel mogelijk op te ruimen. Dat gebeurt via een social mediacampagne en de speciale website knalweg.nl met een informatieve film. De gemeente Koggenland is ook blij met de medewerking van de vuurwerkverkooppunten. Wie vuurwerk koopt, wordt via posters geattendeerd op de campagne en krijgt een flyer met informatie en tips hoe vuurwerk op te ruimen, plus een leuke en veilige vuurwerkafvalzak mee.

Van onbewust naar vanzelfsprekend

Voor Koggenland zijn duurzaamheid en circulaire economie, waaronder ook het beheersen van zwerfafval, belangrijk en hebben continue aandacht. Samen met de drie andere gemeenten en Schoner Noord-Holland, die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval, is gekozen voor een strategie van bewustwording in combinatie met activatie. 17% van de inwoners koopt vuurwerk, dus het gaat om heel veel kopers. "Mensen willen best wel meewerken aan minder zwerfafval, maar zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag", vertelt een woordvoerder van Schoner Noord-Holland. Door bewustwording te realiseren in combinatie met tips voor het opruimen, wordt al een belangrijke stap gezet tot verminderen van het probleem.

Wethouder Caroline van de Pol: "Wij zijn blij met deze campagne en de samenwerking met de andere gemeenten. Doordat we nu één aaneengesloten gebied vormen en de handen ineenslaan, kunnen we een behoorlijke slag slaan in de strijd tegen vuurwerkresten".

De campagne startte in december en wordt in de verkoopperiode van vuurwerk fors gepromoot op social media.

Tips

Vuurwerk opruimen is zo gedaan, maar er zijn wel een paar tips. Doe het bij voorkeur direct op 1 januari, juist ook als het regent. Dan lekken er zo weinig mogelijk resten in de grond. Als je het met elkaar doet, met familie, vrienden of buren, is het wel zo gezellig. Veeg de vuurwerkresten bij elkaar en maak ze nat. Dan kunnen niet-ontbrande delen geen schade meer aanrichten. Hou om dezelfde reden huisdieren en kinderen uit de buurt. Doe het natgemaakte vuurwerk in de speciale vuurwerkafvalzak, die bij aankoop van het vuurwerk ontvangen is, een eigen vuilzak mag ook natuurlijk, en gooi het in de restafvalcontainer. Inwoners van Koggenland kunnen hun vuurwerkresten de eerste weken van januari ook inleveren bij een afvalbrengstation. De tips staan ook op www.knalweg.nl en worden via filmpjes op social media uitgelegd. Ook vind je hier alle informatie om tot 250 euro op de aankoop van je vuurwerk terug te winnen. Volg Facebook.com/Knalweg en Instagram.com/Knalweg en je bent altijd op de hoogte. Zo simpel is het, zoveel schade wordt ermee voorkomen.

Doe vuurwerkafval in de geleverde vuilniszak.