Heropening Westfriese Bibliotheken

Algemeen

REGIO - Bibliotheken in het hele land mochten 11 mei hun deuren weer openen met beperkte dienstverlening en onder strikte voorwaarden. De verschillen tussen bibliotheekvestigingen zijn groot, waardoor de ene vestiging snel open kan, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om bezoekers en eigen medewerkers een veilige omgeving aan te kunnen bieden.

De Westfriese Bibliotheken verwachten begin juni gefaseerd open te kunnen gaan. Zij delen hun huisvesting vaak met externe partijen die eigen aanloop hebben en de kleinschaligheid van veel vestigingen vraagt om extra voorzorgsmaatregelen. Bovendien zullen per vestiging meer medewerkers en vrijwilligers nodig zijn om de anderhalvemeterbibliotheek te kunnen handhaven, dan de normale bezetting toelaat. Dat alles samen vraagt om creatieve oplossingen.

Om de dienstverlening op peil te houden blijven de BezorgBieb en online dienstverlening, die al in een vroeg stadium van de coronasluiting opgezet werden, voorlopig doorgaan. Via de website, Facebook en nieuwsbrieven houden de Westfriese Bibliotheken hun leden, bezoekers en andere geïnteresseerden op de hoogte van de ontwikkelingen en aanpassingen in de dienstverlening.

Volgens de landelijke richtlijnen begint de bibliothekengroep met alleen de uitleenfunctie en mag er een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen. Groepsbijeenkomsten (zoals cursussen en lezingen), de leestafel en koffievoorziening zijn vooralsnog niet van toepassing. De bibliothekengroep breidt haar openstelling en dienstverlening zo snel, maar vooral veilig mogelijk uit.

Met de BezorgBieb leveren de Westfriese Bibliotheken boeken aan huis. Mensen mogen zo vaak bestellen als ze willen. Op het online bestelformulier kunnen wensen worden aangegeven. Het is ook mogelijk om jeugdpakketten op leesniveau aan te vragen, grootletterboeken of makkelijk-lezen-collectie.

Ga naar www.westfriesebibliotheken.nl/bezorgbieb en plaats een bestelling. Wie er niet uitkomt met het formulier, kan contact opnemen met de klantenservice op 0228-743943.