Onderzoek toont aan; jongeren hebben liever seks met niet-rokers

Algemeen
Rokers zijn minder aantrekkelijk voor jongeren om het bed mee te delen.
Rokers zijn minder aantrekkelijk voor jongeren om het bed mee te delen. Foto: Pexels

REGIO - Er is recent een onderzoek gedaan onder jongeren waaruit blijkt dat zij liever seks met een niet-rokend iemand. Ook het duurder maken van sigaretten is een goed middel om stoppen met roken te stimuleren of het roken te ontmoedigen. Een mooie ontwikkeling voor Wereld Niet Roken Dag, zondag 31 mei, waarin wereldwijd aandacht wordt geschonken aan de gevaren van roken. 

Jongeren hebben liever verkering en/of seks met iemand die niet rookt en de helft is voor een totaalverbod op sigaretten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door I&O Research. Ruim 8 op de 10 jongeren tussen de 12 en 18 jaar vindt het duurder maken van sigaretten een goed middel om te voorkomen dat leeftijdgenoten beginnen met roken. Ook denkt 71% dat prijsverhoging een stimulans is om te stoppen met roken. Gezondheid, dat je er eerder dood aan gaat en geld zijn de belangrijkste redenen om helemaal niet te roken. Het onderzoek bevestigt dat de nieuwe generatie rookvrij omarmt en dat niet-roken de norm is. 

Samenwerking

Het onderzoek is uitgevoerd in februari 2020 door I&O Research onder 1.008 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Dit gebeurde in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (voorheen Stichting Alliantie Nederland Rookvrij) een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds met als doel dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.