Weidevogels welkom in weilanden Lambertschaag en De Weere

Algemeen
Grutto met kuikens in het weiland.
Grutto met kuikens in het weiland. (Foto: aangeleverd)

Uitnodiging aan alle weidevogels

Als reactie op het artikel Een verloren thuis voor weidevogels in de editie van 31 mei in het Groene Hart willen wij je van harte welkom heetten bij ons op de landerijen om samen met je talrijke soortgenoten te genieten van prima omstandigheden. Op onze landerijen doen we veel aan weidegang. De koeien gaan in het vroege voorjaar al snel naar buiten. Dat vinden weidevogels fijn, want in de eerste mesthopen komen al snel kevers, torretjes en andere insecten waar jullie je graag mee voeden.

Tussen de tulpen en de lelies kunnen jullie je prima verstoppen voor vijanden. En in de sloten, waarvan de walkant vaak extra verlaagd zijn, kunnen jullie lekker badderen, waden en drinken. Er zijn ook meerdere percelen met kruidenrijk grasland om te spelen, die soms zelfs met een waterpomp gedeeltelijk onder water worden gezet.

Helaas moeten agrariërs hun mest van de wetgever injecteren in de grond, waardoor de bodemvruchtbaarheid minder wordt. Ook mag er niets meer gedaan worden tegen kraaiachtigen, wezels, marters en vossen. De predatoren plunderen jullie nesten en wij moeten dit met lede ogen aanzien.

Gelukkig komen er toch nog tal van nesten tot hun recht en kunnen wij van de jonge kuikens genieten. Beste dak- en thuisloze weidevogels, kom gerust een keer op onze bedrijven langs en geniet. Wie weet blijf je wel, er is ruimte voor iedereen.

En voor iedereen die wel eens wat meer over weidevogels wil weten en het beheer hiervan, verwijzen wij u graag naar www.anvhollandsnoorden.nl.

Vriendelijke groet,

Vrienden van de weidevogels
Pieter Koopman, Erik Coevert en Marko Langedijk uit De Weere en Lambertschaag.

Nest tussen de tulpen.