Ambulances steken hart onder de riem bij zorginstellingen

Algemeen
Bewoners nemen kijkje in een van de ambulances van de veiligheidsregio.
Bewoners nemen kijkje in een van de ambulances van de veiligheidsregio. Foto: Vrijetijdsbesteding NH

REGIO - In de meeste gevallen is het niet om vrolijk van te worden: een ambulance in de straat of voor je deur, maar bij heel veel zorgvoorzieningen in de kop van Noord-Holland was het afgelopen maandag wel een feestje. Ambulances met zwaailichten en vrolijke vlaggen stonden geparkeerd voor de ingang van de zorginstellingen.

We maakten er echt een feestje van voor cliënten en medewerkersUit de dienstwagens kwamen hulptroepen met gebakjes, ballonnen en goodiebags tevoorschijn. Op initiatief van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gingen deze week collega's van de acute zorg de weg op met een speciale missie: bewoners en medewerkers een 'Hart onder de riem' te steken, want het zijn zware tijden door alle corona-maatregelen in de zorg.

Weinig dagbesteding of bezoek

De bewoners van zorginstellingen hebben vanaf maart weinig tot geen dagbesteding of bezoek gehad. Met de 'lockdown' ging voor hen een heleboel plezier verloren, veel activiteiten liggen nog steeds stil. Dit was voor de zorgverleners pijnlijk om te zien. Het doet iets met het personeel en de bewoners, geen contact hebben, het is niet om vrolijk van te worden. En het wordt door de clienten met een verstandelijke beperking ook niet altijd goed begrepen. Het contact op afstand is lastig voor ze. Met de actie 'Hart onder de riem' reist een actieteam nu door de kop van Noord-Holland om bewoners op te vrolijken. Met een aantal 'late dienst' wagens, die na elke contactmoment of bezoek grondig worden gedesinfecteerd (wat vanzelfsprekend is bij ambulances), gaan ze langs zes koepelorganisaties om feestjes te bouwen. De wagens worden na afloop weer ingezet door de veiligheidsregio.

Succesverhaal

Elles Malipaard is verpleegkundig centralist bij de Gemeenschappelijke Meldkamer van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en teamlid van de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR). Ze weet als geen ander wat er in het veld speelt. Ze had als teamlid de coördinatie gekregen vanuit initiatiefnemer GHOR en ging mee met de eerste ritten.

Elles: "Uit de met vlaggen versierde ambulances kwam muziek, we maakten er echt een feestje van voor de cliënten en medewerkers", vertelt Elles enthousiast. "Iedereen mocht even in de ambulance kijken of zitten en met de verplegers een praatje maken. We hadden ook cadeautjes mee en lekkere gebakjes van bakkerij de Rooi uit Heerhugowaard. De reacties waren echt heel positief, het overtrof echt onze verwachtingen. Bewoners dansten op de muziek en wilden het liefst met iedereen knuffelen. Maar met wat improvisatie en hier en daar een grapje lukte het ons toch de 1,5 meter aftand te bewaren."

Besmettingsgevaar minimaal

Omdat besmetting met COVID-19 buiten minimaal is, kreeg initiatiefnemer GHOR en haar partners ambulancezorg, Esdégé-Reigersdaal, stichting Philadephia Zorg, Wilgaerden Leekerheide en De Waerden, toestemming om de cliënten bij de entrees een hart onder de riem te steken op een feestelijke manier. Na afloop kregen de deelnemers een leuke goodiebag. Elles: "Iedereen genoot zichtbaar van de blijdschap en enthousiasme van de bewoners en medewerkers. Er werd hier en daar zelfs een traantje weggepinkt. Neveneffect is dat sommige cliënten minder bang zijn geworden voor een ambulance en sommige tot grote verbazing toch wel dichtbij durfden te komen. Na afloop werd nog lang nagepraat over de indrukken en gingen sommigen direct aan de slag met een bouwplaat van een ambulance."

Wie een stoet ambulances voorbij ziet rijden vanuit de ambupost in Wognum: weet dat dit ook zomaar deze 'Hart onder de riem' actie kan zijn!

Elles Malipaard en een van de bewoners bij de gebakjes van Bakkerij de Rooi.
Bewoner durf toch even dichterbij te komen.
Goodiebags voor alle bewoners van de zorginstellingen.
Afbeelding
Bouwplaat van een ambulance
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding