Vrijwilligers helpen gezinnen op weg met Home-Start

Algemeen

Soms loopt het binnen het gezin gewoon even niet lekker. Er is bijvoorbeeld weinig structuur, er zijn financiële problemen, de zorg voor een kind vraagt veel tijd en aandacht, het kan van alles zijn. Dan kan Home-Start, een project van Humanitas, uitkomst bieden: een getrainde vrijwilliger loopt een tijdje mee in het gezin en helpt met datgene waar behoefte aan is. Soms is een luisterend oor al genoeg.

Marja rondde twee jaar geleden haar training af, die alle vrijwilligers krijgen voordat ze een gezin ondersteunen. Eén keer in de week komt ze een paar uurtjes thuis bij een gezin. Marja begeleidt een moeder die, door een scheiding en complexe medische zorg voor haar jongste kind, vond dat ze haar oudste dochter te weinig aandacht gaf, maar ook dat ze niet meer aan zichzelf toekwam. Marja geeft moeder het vertrouwen en helpt haar bij het vinden van oplossingen. “Soms moet je echt op je handen gaan zitten. Het is niet de bedoeling dat ik ga zeggen hoe zij het moet doen. We kijken samen naar hoe ze het anders kan aanpakken. Bij de moeder zie ik dan het zelfvertrouwen groeien. En mij geeft het veel voldoening om iets voor een ander te betekenen, gewoon vanuit mijn eigen ervaring.”

Vrijwilliger worden

Voor wie zelf ouder is en/of ervaring heeft met opvoeden van kinderen en interesse heeft in het doen van vrijwilligerswerk voor Home-Start, kan zich aanmelden bij Christine Samsom, coördinator Home-Start Medemblik: tel. 06-10959288 of home-start.west-friesland@humanitas.nl.

Voor meer informatie, kijk op www.home-start.nl.