Vierspanmenner Monte Visser uit Spanbroek wil wedstrijdritme behouden

Algemeen
Bloid menteam in actie in Hengelo.
Bloid menteam in actie in Hengelo. (Foto: aangeleverd)

Alles leek begin 2020 te kloppen voor Nederlands kampioen vierspanmenner Monte Visser (58). Zijn BLOIDmenteam en vijf paarden waren helemaal klaar voor het Nederlands kampioenschap en een eventuele kwalificatie voor het WK. Dat in september in Nederland plaats zou vinden. “Een buitenkansje, want een WK in het buitenland is alleen door het vervoer van team en vijf paarden onbetaalbaar”, volgens Monte.

En dan steekt Covid-19 de kop op. De zorgvuldig samengestelde wedstrijdagenda blijkt onhaalbaar. Wedstrijd na wedstrijd vervalt. Het NK gaat weer niet door, kwalificatie voor het WK is al onmogelijk. “Omdat er geen wedstrijden verreden worden is wedstrijdritme onmogelijk. De mogelijkheid thuis te trainen word flink gebruikt. Maar het zijn geen wedstrijden. De wereld is op slot.”

In augustus werden de regels verruimd en is er voor de Nederlands kampioen kans om aan een oefenwedstrijd deel te nemen. “Die werd met glans gewonnen. Dat geeft toch een goed gevoel. Eind augustus werd er een officiële tweedaagse wedstrijd gehouden op Texel. Die wedstrijd bestond uit drie onderdelen: dressuur, een pilonnenparcours (een traject van achttien poortjes dat snel en foutloos moest worden gereden) en een marathon (een parcours van hindernissen, bruggen en waterbakken.”

Tweede plek

De dressuur verliep heel goed en werd beloond met een tweede plaats. Een duidelijk teken van goed getrainde paarden die gedisciplineerd en atletisch de gevraagde figuren liepen. Monte startte het pylonen-parcours met goede moed. Daarnaast is dit een vaardigheid die Monte Visser bovengemiddeld beheerst. Door scherp en aanvallend te rijden wist de menner met zijn team deze eerste dag met een tweede plaats af te sluiten. De volgende dag de marathon.

Strategie

Gaat een team dan nog met elkaar in gesprek over de te volgen strategie? “Jazeker”, laat Monte weten. “Elke wedstrijd weer word er op dit moment de mogelijkheden bekeken en geëvalueerd. Een foutje kan namelijk tot diskwalificatie leiden. Dat betekent geen wedstrijdprijs en ook geen winstpunten. Die laatste zijn nodig voor een NK of WK kwalificatie en de opstap naar een hogere klasse. Omdat er niet veel te kwalificeren valt, NK en WK gaan dit jaar definitief niet door, besloten we aanvallend te rijden.”

Magnifiek

De eerste van de zes hindernissen verliep voorspoedig. “Dat geeft moed, vertrouwen en adrenaline voor de volgende. Het moet een machtig gezicht zijn geweest voor de toeschouwers. De paarden liepen magnifiek en lieten zich vloeiend door de hindernissen sturen. Ging er dan niets mis? Ja, natuurlijk wel. Door de hoge snelheid werd een poortje gemist en was een extra rondje noodzakelijk. Vlak voor de waterbak was het erg glibberig en is kalm aan doen beter. Is dat een excuus om niet te winnen? Zeker niet. De winnaar was een zeer getalenteerde menner die het verdiend had en gegund werd. Hij was die dag gewoonweg sneller. Ik greep met mijn BLOIDmenteam de tweede plaats en de winstpunten. Een zeer geslaagde wedstrijd na een zomer lang tandenknarsen en thuiszitten.”

Ver weg

Als het team meedoet aan wedstrijden is het vaak een eind rijden. “We zitten al snel anderhalf uur in de auto richting Gelderland, Friesland, Groningen of Brabant. Het parcours ligt vaak op een landgoed waar de hindernissen al op staan. In Noord-Holland zijn nagenoeg geen wedstrijden, omdat het hier niet leeft. Terwijl het een spectaculaire en intensieve sport is. Geweldig om naar te kijken! We zijn 24/7 met de paarden bezig; verzorging, aandacht en trainen, in een één-, twee- of vierspan. Er gaat een hoop geld in zitten. Zonder sponsor kunnen we niet blijven presteren op dit niveau.”

In het bloed

Met paarden omgaan zit Monte in het bloed. “Toen ik nog kind was, kwam ik bij mijn opa op Ameland en die had paarden. En van paard rijden naar mennen. Ik woonde in Wognum en daar reed ik af en toe voetbalkampioenen rond in de kar. Totdat ik 25 jaar geleden naar Zandwerven in Spanbroek ging en ruimte genoeg had voor mijn paarden en om goed te trainen. Mijn partner fokt paarden en zo zijn mijn kampioenen uit eigen stal.”

Wedstrijdritme

De komende maanden rijd dit team nog enkele outdoors. “Vorig weekend hadden we een wedstrijd in Lunteren. Het is belangrijk dat we het wedstrijdritme blijven houden, we rijden tenslotte op heel hoog niveau. Iets waar ik echt trots op ben. Medio november starten we in landelijke indoors. Die zijn iets anders van opzet, maar minstens zo spectaculair voor de toeschouwers.”

Filmpjes zijn te zien op www.montevisser.com.